Film "Laku noć i srećno"

Novinarsko (ne)poštenje nasuprot vladajućih političkih partija i njihovih interesa


Edvard R. Murov je pošteni televizijski novinar koji želi javnosti da predstavi provjerene činjenice, a pritom da izbjegne svaku vrstu laži i nagađanja. Murov i njegovo osoblje se bori protiv korporativnih i sponzorskih uslova, te istražuje laži i zastrašujuću taktiku senatora Mekartija tokom njegovog poznatog “lova na vještice”
Edit

Drama “Laku noć i srećno” snimana je u crno-bijeloj tehnici, čija se tematika bavi novinarskom etikom, pravom na iznošenje tačnih informacija, kao i novinarskom (ne)poštenju nasuprot vladajućim političarima i njihovim interesima. Prema istinitom događaju o televizijskom novinaru Edvardu R. Murovu koji je sredinom pedesetih otvoreno stao protiv metoda ozloglašenog senatora Džozefa Mekartija prilikom njegovog “lova na (komunističke) vještice”. Film je osvojio 22 nagrade, a imao je 60 nominacija.

Laku noć i srećno
Film “Laku noć i srećno”

Edvard R. Murov je pošteni televizijski novinar koji želi javnosti predstaviti provjerene činjenice, a da pritom izbjegne svaku vrstu laži i nagađanja. Murov i njegovo osoblje se bori protiv korporativnih i sponzorskih uslova, te istražuje laži i zastrašujuću taktiku senatora Mekartija tokom njegovog poznatog “lova na vještice”.

Laku noć i srećno
Film “Laku noć i srećno”

Nakon što Murov u svom televizijskom prilogu otvoreno prozove Mekartija, slijedi senatorov odgovor i optužba da je sam Muroj zakleti komunista. U klimi straha i nepovjerenja rodiće se otpor koji će se pokazati istorijsko bitnim za dalja prava u novinarstvu.

U glavnim ulogama: Dejvid Stratern, Džordž Kluni i Robert Dauni Džunior

Film “Laku noć i srećno” gledajte večeras od 22.30h na TV Vijesti.

Source link

Preporučeno za vas