Ilustracija

Novinarki FOS media određeno zadržavanje: Osumnjičena za izazivanje panike i nereda


Kako “Vijesti” saznaju, dežurni tužilac u ODT Podgorica je izjasnio da se radnjama Đikanović “stiču elementi krivičnog djela izazivanje panike i nereda”, te da se novinarka uhapsi i uz krivičnu prijavu privede sjutra nadležnom tužilaštvu
Edit

Novinarka portala FOS media Anđela Đikanović (26) uhapšena je zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda.

Njoj je večeras određeno zadržavanje, jer se sumnja da je kao glavna i odgovorna urednica portala “FOS media”, bila autor lažnog teksta koji je danas objavljen na tom portalu pod naslovom “FOS otkriva: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan”.

“U spornom tekstu se navodi da će ‘oko 250 pripadnika ROSU – specijalne kosovske jedinice stajati na raspolaganju crnogorskim bezbjednosnim organima na dan okupljanja u Podgorici, koje je zakazano za sjutra’, izazvala paniku u javnosti iznošenjem lažnih vijesti putem medija”, piše u saopštenju Uprave policije.

Sporni tekst je objavljen oko 11 časova, a pola sata kasnije stigao je demanti Vlade, u kojem se navodi da je portal FOS media objavio lažnu vijest da je specijalna jedinica ROSU angažovana u Crnoj Gori na obezbjeđenju skupova u Podgorici.

“Ova lažna informacija ima za cilj da uznemiri javnost i izazove nerede. Vlada traži od Tužilaštva da hitno reaguje”, pisalo je u demantiju Vlade.

Novinarka Đikanović je oko 14 časova pozvana u prostorije podgoričke policije, gdje su inspektori konsultovali osnovnog tužioca.

Kako “Vijesti” saznaju, dežurni tužilac u ODT Podgorica je izjasnio da se u radnjama Đikanović “stiču elementi krivičnog djela izazivanje panike i nereda”, te da se novinarka uhapsi i uz krivičnu prijavu privede sjutra nadležnom tužilaštvu.

“Napominjemo da je sve u ovom tekstu bila apsolutna neistina, te još jedan pokušaj širenja dezinformacija, koji je imao za cilj upravo širenje panike i nereda, a veće posljedice su spriječene reakcijom nadležnih državnih organa”, saopštila je UP.

Portal FOS media je nedugo nakon objavljivanja, povukao sporni tekst, a potom se redakcija izvinila zbog lažne vijesti.

Advokat Srđan Lješković potvrdio je “Vijestima” da ga je novinarka angažovala, ali da nije bio sa njom na saslušanju jer se ne nalazi u Crnoj Gori.

Source link

Preporučeno za vas