Novim mandatom Raičeviću ukida se parlamentarna demokratija, Božović da odloži sjednicu

Novim mandatom Raičeviću ukida se parlamentarna demokratija, Božović da odloži sjednicu


Foto: Demokratska Crna Gora

Foto: Demokratska Crna Gora

Davanjem novog četvorogodišnjeg mandata aktuelnom predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću, odbornici Skuštine Opštine (SO) će i zvanično u gradu pod Rumijom ukinuti parlamentarnu demokratiju i automatski proglasiti diktaturu.

To smatra odbornik Demokratske Crne Gore u SO Bar Momčilo Leković, dodajući da će lokalna Skupština 8. jula biti poprište “nezakonitog i neustavnog otjelotvorenja diktatorskog režima najgore vrste”.

Leković je saopštio da je 33. sjednica Skupštine opštine Bar zakazana za 8. jul i da je na toj sjednici kao druga tačka dnevnog reda kandidovan Predlog odluke o izboru predsjednika Opštine Bar.

On je podsjetio da je četvorogodišnji mandat barskim odbornicima istekao 26. juna, a da je produžen “ništa manje nego na osnovu dopisa Ministarstva javne uprave i suludog tumačenja” da se odbornicima može produžiti mandat jer član 14. stav 3 Zakona o izboru odbornika i poslanika propisuje da tek “Danom potvrđivanja mandata odbornika, odnosno poslanika novog saziva prestaje mandat odbornika, odnosno poslanika prethodnog saziva”.

foto: Demokratska Crna Gora

“Ovo tanko tumačenje moramo nazivati suludo jer u se u ovom slučaju član 14. stav 3 jasno i nedvosmisleno odnosi na situaciju neposredno nakon održavanja novih (lokalnih) izbora što potvrđuje prvi stav ovog člana u kojem stoji “Izbori za odbornike i poslanike održavaju se najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda odbornika, odnosno poslanika kojima teče mandat”, kazao je Leković.

Izborni period odbornika u ovom slučaju, Leković ističe da je istekao 26. juna, odnosno “najkasnije 8. jula kada je proteklo tačno četiri godine od kada je izabran predsjednik Skupštine opštine Bar kako to tumače u DPS-u”.

foto: Demokratska Crna Gora

Dodaje i da s obzirom na to da član 5. istog zakona propisuje da “Mandat odbornika, odnosno poslanika traje četiri godine”, to znači “ni dana duže od 26. juna kada je verifikovan odbornički mandat odnosno 8. jula (po DPS-u) kada je završena sjednica na kojoj su verifikovani mandati barskim odbornicima”.

“Zato se silom na sramotu, 8. jula, neposredno pred istek četvorogodišnjeg mandata odbornika, pokušava sprovesti svojevrsni udar na temelje demokratije, čime bi se u konačnom nezakonito i neustavno omogućio još jedan četvorogodišnji mandat predstavniku DPS-a Dušanu Raičeviću koji će nakon ovog datuma i zvanično imati neograničenu izvršnu moć, dok će Skupština opštine Bar postati tijelo koje više nema ni legitimitet ali ni funkciju”, saopštio je Leković.

U svom saopštenju navodi da je najmanje što očekuju da aktuelna predsjednica Skupštine opštine Bar Milena Božović spriječi “navedeni naum barskog DPS-a, suprostavi se i odloži zakazanu sjednicu”.

“U protivnom, postaće direktan saučesnik javnog spaljivanja Ustava i demokratije tog 8.jula u barskom parlamentu”, zaključuje se u saopštenju Lekovića.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas