Novi protest "Jedan od pet miliona"

Novi protest "Jedan od pet miliona"


Okupljenima su se sa bine u Vasinoj ulici u centru Beograda obratili glumac Branislav Trifunović i Rada Trajković.

Trifunović je poručio da je postignuta pobeda u Rakiti, jer je obustavljena izgradnja mini-hidroelektrane.

"Zaustavili su radove i pokazali da možemo da se borimo za zemlju. U međuvremenu je naš hrabri predsednik najavio kontra-miting na koje će ljude da vodi za 1.500 dinara, na kojem će dobiti sendviče da bi došli da ga pozdrave. To je razlika između njih i nas, mi dolazimo srcem a oni dolaze iz straha", rekao je Trifunović.

"Ima nas sve više i biće nas više. Pobedićemo. Pobedićemo one koji ovaj narod nazivaju izdajnicima, stranim plaćenicima, ološima…", dodao je Trifunović.

Pozvao je okupljene da 16. januara odaju poštu ubijenom Oliveru Ivanoviću i istakao da neće odustati od zahteva da se pronađu njegove ubice.

"Dužni smo čoveku koji je mislio drugačije, koji je jedan od nas, da mu odamo poštu, mirno bez pištaljki, da obeležimo taj dan", rekao je Trifunović.

Rada Trajković, nekadašnja poslanica u kosovskom parlamentu, kritikovala je politiku predsednika Aleksandra Vučića prema Kosovu, ističući da je "pokorio Srbe" na KiM.

Poručila je da je narod ubijanjem i etničkim čišćenjem platio Miloševićevu najavu rekonstrukcije unutrašnjih granica, a da Vučić, kako kaže, "najavljuje razgraničenje kao regionalno rešenje Balkana, sa novom nesrećom, sa novim ubijanjem".

Dodala je da Vučić ne pravi kompromis sa demonstrantima, ali, kako kaže, pravi kompromis sa Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem koji je, ističe, protiv Ustava Srbije i protiv Rezolucije 1244.

"Mislili su da smrt Olivera treba da promoviše nemogućnost života Srba i Albanaca zajedno, da razgraničenje bude mogućnost. Ali ono što je živ Oliver govorio je da smo mi komšije koje mogu zajedno da žive", rekla je Trajković i pozvala Vučića da izruči Prištini Milana Radoičića.

Demonstranti su krenuli u šetnju, i na kratko se zaustavili kod zgrade RTS-a gde su ponovo zatražili zastupljenost na RTS-u. Sa razglasa je pušteno pismo generalnom direktoru Draganu Bujoševiću, u kojem su prošle subote njega i glavnog i odgovornog urednika pozvali da se povuku.

Uputili su se ka Predsedništvu Srbije, odakle su nastavili do Palate "Albanija", gde je protest završen.

Na današnjem protestu bili su istaknuti transparenti "Mi smo uz narod", "Probudi se, ustani Srbijo".

Protesti su održani i u Kragujevcu, Kuršumliji, Novom Sadu, Kruševcu, Užicu, Požegi.

U Kragujevcu je ovo drugi po redu protest, a dopisnik RTS-a javlja da nije bilo stranačkih obeležja. Okupljeni su duvali u pištaljke i trube, a tokom šetnje centrom grada nosili su zastavu Srbije i zastavu sa likom Če Gevare. Na Đačkom trgu obratili su se organizatori skupa i građani.

Demonstranti su se u Beogradu okupili kao i prethodnih pet subota.

Protest je inicijalno organizovan zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića.

Ranije su upućena tri zahteva Vladi i predsedniku – da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Uz ove zahteve, demonstranti su i danas zatražili ostavku ministra policije.Izvor

Preporučeno za vas