Nove vakcine za omikron mogle bi da povećaju zaštitu kao busteri

Nove vakcine za omikron mogle bi da povećaju zaštitu kao busteri


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcine protiv koronavirusa koje obuhvataju varijantu omikron mogu poboljšati zaštitu kada se koriste kao tzv. buster doze, objavili su Evropska agencija za ljekove (EMA) i druga globalna zdravstvena regulatorna tijela.

Nakon sastanka u četvrtak, EMA je saopštila da su se globalni regulatori složili oko ključnih načela za nadogradnju vakcine protiv kovida-19 kako bi se odgovorilo na nove varijante virusa.

Dok postojeće vakcine protiv koronavirusa i dalje pružaju dobru zaštitu od hospitalizacije i smrti, djelotvornost vakcina je oslabila evoluiranjem virusa, kažu iz regulatornih tijela, prenosi Hina.

Bivalentna buster doza znači da je vakcina napravljena i za novu varijantu virusa, kao i za izvornu varijantu virusa koji izaziva kovid-19, te bi kao takva mogla da „poveća i proširi“ zaštitu, navodi se u saopštenju EMA.

EMA se referisala specifično na mRNA vakcinu. Fajzer i Moderna testiraju verzije svojih vakcina kako bi djelovale specifično na omikron varijantu, prenosi N1.

Vakcine koje uključuju druge varijante, na primjer, Beta varijantu, takođe bi se mogle razmotriti za upotrebu kao buster doze ako podaci kliničkih ispitivanja pokažu odgovarajući nivo neutralizacije protiv omikrona, navodi se u saopštenju.

To se poklapa sa smernicama Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) po kojima bi specifične buster doze mogle pružiti zaštitu protiv novih varijanti kovida-19.

Ali nije u skladu sa stavom regulatora u SAD-u. Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) je u četvrtak izjavila da će tražiti uključivanje posebno novijih sojeva BA.4 i BA.5 omikrona, koji su izazvali porast broja slučajeva na globalnom nivou, u sve nove vakcine za domaću upotrebu.

EMA poručuje da će dati više detalja u narednim danima.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas