Novčanica od 10.000 dolara prodata za skoro pola miliona

Novčanica od 10.000 dolara prodata za skoro pola miliona


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rijetka novčanica od 10.000 dolara iz perioda Velike depresije prodata je na aukciji za skoro pola miliona dolara. Izdata 1934. godine, novčanica Federalnih rezervi je sertifikovana od strane Paper Money Guaranty (PMG) i ocijenjeno je da ima izuzetan kvalitet papira (EPK), prema navodima aukcijske kuće Heritage Auctions sa sjedištem u Dalasu.

Bostonska novčanica, na kojoj se nalazi lice ministra finansija tadašnjeg predsjednika Linkolna, Salmona P. Čejsa, našla se na vrhu aukcijske ponude na sajmu Long Beach Expo nakon što je prodata za rekordnu cifru.

“Novčanice velikih apoena uvijek su izazivale interesovanje kolekcionara svih nivoa”, rekao je Dastin Džonston, potpredsjednik za valute iz Heritage Auctions.

“Ovaj primjerak od 10.000 dolara prati zlatni sertifikat od 100.000 dolara izdat 1934. godine, a od 18 primjeraka koje je ocjenjivao PMG, ovaj primjer ima najviše ocjene”, objasnio je.

Najviša suma za koju je ranije prodata novčanica od 10.000 dolara iz 1934. bila je 384.000 dolara u septembru 2020, rekao je portparol aukcijske kuće za CNN, dodajući da ova prodaja “postavlja rekord za novčanicu iz te godine”, prenosi RTS.

Džonston je u saopštenju dodao da je PMG ocjenjivao još samo četiri novčanice Federalnih rezervi od 10.000 dolara jednake ovoj, i samo pet – viših apoena.

Novčanica od 10.000 dolara bila je novčanica najvišeg apoena koja je javno kružila – koristila se za prenos sredstava između banaka i Federalnih rezervi, prema navodima sa veb-stranice Muzeja finansija SAD.

Međutim, određena novčanica koja je prodata na aukciji nikada nije bila u opticaju, prema Heritage Auctions.

Zbog neupotrebe, novčanice u apoenima od 500 dolara ili više su obustavljene 1969. godine, navodi se na sajtu američkog Biroa za kovanice i štampanje. Novčanica od 100 dolara je od tada bila novčanica najvišeg apoena koju su izdale SAD.

Na vrhu liste predmeta po vrijednosti na istoj aukciji, bio je i rijedak zlatnik sa dvoglavim orlom – od 20 dolara iz 1899. sa motivom Kipa slobode. Na aukciji je prodat za 468.000 dolara, navodi se u saopštenju.

Izdate su samo 84 kovanice te vrste, a smatra se da ih još ima oko 30, navodi aukcijska kuća.

“Potrebno je da posjedujete izvanredan novčić da biste se popeli na vrh liste najvrjednijih predmeta aukcije sa tako dosljednim visokim kvalitetom, a ovaj iz 1899. je takva vrsta novčića”, rekao je Tod Imhof, izvršni potpredsjednik Heritage Auctions.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas