Nije tačno da boli, da je slijepa…

Nije tačno da boli, da je slijepa…


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Život bez ljubavi je život bez prave radosti i svima nam treba, koliko god neki tvrdili da je nevažna. Kaže se da ljubav pokreće svijet. Psiholozi tvrde da je potreba da budemo voljeni primarna ljudska emocionalna potreba i da predstavlja pogonsku snagu društva.

Ipak, postoje stereotipi koji stvaraju pogrešnu sliku o ljubavi. Ako ih se klonite, bićete srećniji.

1. Ljubav boli

Ako boli, nije ljubav. Ljubav je naš lijek, ona nam daje snagu i samopouzdanje. Ko vam čini loše pod izgovorom ljubavi – ne voli vas. Ljubav treba da donosi mir, vjeru u bolje sjutra, da nas vrati na noge kad smo bačeni na koljena, a ne da nas još više pribije uz zemlju.

2. Ljubomora je ljubav

‘On te toliko voli da te ne može pustiti ni sekunde’, ovo je još jedna strašna zabluda. Ljubav daje slobodu. Ljubav ne guši. Mudraci kažu da te onaj koji te drži za ruku i ne ispušta ne voli više od drugih nego je u strahu da te ne izgubi.

3. Ljubav je slijepa

Neki kažu da partnera toliko slijepo vole da ne vide njegove mane. Onaj ko iskreno voli poznaje tuđe mane i prihvat ih.


4. Ljubav je komplikovana

Upravo je suprotno. Ljubav je potpuno jednostavna i laka. Ako vam ljubav donosi bol ili zahtijeva svakodnevne muke i odricanja, nešto nije u redu. Prava ljubav je nježna i puna tolerancije, ona donosi radost, a ne muku.

5. Ljubav ima rok trajanja

Neko je pobrkao ljubav sa strašću. Strast može tinjati godinama, ali najčešće ima neki rok trajanja. Psiholozi kažu da zaljubljenost traje tri godine, ali to opet nije ljubav. Ljubav se ne može pokvariti. Ona se samo mijenja, ali ne prolazi, piše gloria.hr.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas