Nigerijski senator osumnjičen da je sa ženom oteo siromašnog dječaka, htio bubreg za ćerku

Nigerijski senator osumnjičen da je sa ženom oteo siromašnog dječaka, htio bubreg za ćerku


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nigerijski senator i njegova supruga optuženi su za su planirali da otmu dijete beskućnika i odvedu ga u Veliku Britaniju u kako bi mu uzeli organe i njegov bubreg presadili svoj ćerki.

Ike Ekveremadu, političar iz Narodne demokratske stranke, koji je ranije obavljao funkciju zamjenika predsjednika nacionalnog senata, i Bitrik Ekveremadu optuženi su za pokušaj trgovine organima 15-godišnjaka iz Lagosa i njegovo krijumčarenje u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Par koji ima četvoro djece namjeravao je da presadi dječakove organe svojoj ćerki koja pati od bubrežne insuficijencije.

Uhapšeni su prije dva dana dok su pokušavali da ukrcaju na let za Tursku iz Londona, gdje su proveli prethodne dvije nedjelje zbog diplomatskih obaveza, piše Nova.rs.

Ekveremadu (60) je u trenutku hapšenja kod sebe imao više od 20.000 eura. Nakon hapšenja je negirao optužbe o trgovini ljudima ili organima.

“Rekao je da nije organizovao prevoz za bilo koga s namjerom da ga iskoristi”, rekli su iz policije za Dejli Mejl.

Njegova supruga na sličan je način demantovala optužbe. Ipak, oni su zadržani u pritvoru i biće izvedeni pred sud sljedećeg mjeseca. Dječaka su preuzele nadležne institucije i on će biti transportovan u Nigeriju.

Javnost je i u ovom slučaju šokiralo i to što je Ekveremadu bio na poziciji senatora u parlamentu sa sjedištem u Abuji od 2003. kad je ušao u politiku nakon dugogodišnje advokatske karijere.

Njegova pet godina mlađa supruga je takođe akademska građanka i ljekar, a važi i za jednu od uglednijih osoba u Nigeriji.

Ropstvo česta pojava u Nigeriji

Inače, ovakvo iskorićavanje loših životnih situacija siromašnih od strane bogatih, pa i u najgorem slučaju njihovo podvođenje u ropstvo, je često u Nigeriji. To je potvrdio i Femi Fani-Kajod bivši ministar nigerijske vlade koji je 2017. tvrdio je da su migrantima iz njegove zemlje vađeni organi nakon što su prodani u ropstvo.

Rekao je i da je 75 odsto robova kojima su izvađeni organi u sjevernoj Africi iz njegove zemlje.

Advokat sa univerziteta Kembridž dodao je da žrtve često završe s unakaženim tijelima ili u opekotinama.

“Žive ih peku! To je ono što Libijci rade podsaharskim Afrikancima koji samo žele da stignu do Evrope. Prodaju ih u ropstvo, ubijaju, sakate, muče ili tjeraju da rade do smrti”, rekao je avokat.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas