Vuksanović Stanković

“Neprimjereno da Skupština ćuti o pokušaju otuđenja ACG”


Predsjednica SDP traži hitno otvaranje pitanja Aerodroma Crne Gore u parlamentu
Edit

Predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković uputila je predsjedniku Skupštine Crne Gore, Ivanu Brajoviću, pismo u kojem od njega traži hitno otvaranje pitanja Aerodroma Crne Gore u parlamentu, imajući u vidu da su planovi za njegovo davanje u dugoročni zakup u završnoj fazi.

Predsjednica SDP, kako je saopšteno iz te partije, u pismu Brajoviću navodi da ta činjenica, svim odgovornim političkim subjektima, kao i široj javnosti, nameće obavezu da kroz adekvatnu institucionalnu reakciju odgovori na, kako navode iz SDP-a, već pripremljeni scenario u kojem će se država Crna Gora suštinski odreći kontrole nad svojim aerodromima.

“Više nego dobro Vam je poznat stav Socijaldemokratske partije kada je u pitanju status Aerodroma Crne Gore. Naše rezolutno zalaganje je da ovo kapitalno dobro koje pripada svim građanima mora ostati u državnom vlasništvu, na način da država i njeni građani, a ne bilo ko drugi, ostvaruju koristi od ogromnog profita koji donosi ova kompanija. Veoma dobro znate da je svih ovih godina, upravo zahvaljujući čvrstom i principijelnom stavu SDP-a, u više navrata, bila osujećena namjera da Aerodromi Crne Gore budu dati na koncesiju nekom privatnom investitoru.

Takođe, poznato Vam je da je Skupština Crne Gore, na čijem ste trenutno čelu, u prethodnih 15 godina bila aktivno uključena u donošenje nekih strateških državnih odluka kada je u pitanju raspolaganje vrijednim državnim resursima. Podsjećam Vas na neke od najvažnijih parlamentarnih aktivnosti – Parlament je 2004. godine usvajanjem Deklaracije sačuvao rijeku Taru od potapanja i devastacije, 2007. godine spriječio prodaju Termoelektrane i Rudnika uglja Pljevlja ruskom tajkunu Olegu Deripaski, a 2010. godine uspio da zaštiti većinsko državno vlasništvo u Elektroprivredi Crne Gore. Skupštine Crne Gore je, svih ovih godina, bila mjesto gdje se vodio dijalog i na kraju donosile odluke vezano za vitalne državne resurse”, navodi Vuksanović Stanković u obraćanju Brajović.

Ona navodi, kako je saopšteno iz SDP, i da je neprimjereno da crnogorski parlament ćuti o pokušaju otuđenja jednog od ključnih resursa građana Crne Gore, dodajući da je pitanje budućnosti crnogorskih aerodroma tema koja zaslužuje otvaranje parlamentarnog dijaloga, a da Skupština, kao najviši zakonodavni organ u primjerenoj formi, usvoji odgovarajuće odluke u ime građana Crne Gore i tako spriječi otuđenje ovog važnog resursa koji pripada građanima Crne Gore.

“Ukoliko je stav partije na čijem ste čelu oko budućnosti crnogorskih aerodroma onakav kakav se predstavlja u javnosti, a imajući u vidu stavove većine poslanika na ovu temu, lako je zaključiti da je većina predstavnika građana Crne Gore na stanovištu da predloženi koncesioni koncept nema podršku većine građana i njihovih predstavnika”, navodi u pismu Vuksanović Stanković.

Predsjednica SDP je pozvala Brajovića da, ukoliko su stavovi koje iznosi u javnost na ovu temu, kako navode iz SDP-a, “zaista do kraja iskreni”, kao prvi čovjek Skupštine inicira sastanak predstavnika poslaničkih klubova i omogući da se dijalog o budućnosti Aerodroma Crne Gore hitno, dok još nije kasno, otvori u crnogorskom parlamentu.

“Na vama je velika odgovornost i očekujemo Vaš odgovor i prijedlog za otvaranjem dijaloga o ovom pitanju u kratkom roku. Mi u Socijaldemokratskoj partiji ćemo, kao i u sličnim situacijama, znati kako da odgovorimo na još jedan pokušaj ugrožavanja interesa građana Crne Gore. U isčekivanju Vašeg konkretnog odgovora i prijedloga.” navodi se na kraju pisma predsjednice SDP.

Source link

Preporučeno za vas