Najpoznatiji glifosat je Monsantov "Raundap": Ilustracija

Navodni proceduralni propust: Sporna zabrana herbicida glifosata u Austriji


Glifosat (fosfonometilglicin) je sistemski herbicid širokog spektra, organofosforno jedinjenje za uništavanje korova, posebno jednogodišnjih širokolisnih korova i trava. Hemičar američke kompanije Monsanto ga je otkrio 1970. godine, a od 1974. godine je na tržištu pod raznim nazivima, među kojima je najpoznatiji “raundap” (Roundup)
Edit

Austrija ipak još neće zabraniti herbicid glifosat na svojim njivama jer je njena vlada danas zbog proceduralnog propusta zatražila da se poništi nedavno glasanje u Parlamentu za zabranu upotrebe glifosata od 2020. godine.

Na to “Grinpis” i druge ekološke organizacije odgovorile da je to “poništavanje demokratije”.

Austrijska vlada napisala je danas predsjedniku Parlamenta da objavi da odustaje od proglašenja zabrane glifosata, koju su poslanici izglasali jula, jer je o predlogu tog zakona trebalo da bude obaviještena Evropska komisija “da bi i države članice EU mogle da daju komentare”.

“To obavještenje nije bilo u odgovarajućem obliku”, objašnjava Vlada koju je iznenadila inicijativa Parlamenta: zabrana glifosata je odobrena zahvaljujući savezu opozicionih poslanika – socijaldemokrata, Zelenih, krajnje desnice – a protiv volje konzervativaca OVP, koji čine najveću, valadajuću parlamentarnu grupu.

Poslanici su iskoristili zakonodavnu slobodu preostalu padom desničarske vlade na čelu sa Sebastijanom Kurcom, koju je u maju zamijenio kabinet eksperata.

Licenca za glifosat u Evropskoj uniji traje do 15. decembra 2022. godine, a o njenoj sudbini raspravlja se u mnogim zemljama.

U Austriji zabrana nije ni pominjana od kada je izglasana u Parlamentu. Poljoprivredni svijet je smatrao nerealnim da zabrana stupi na snagu u januaru 2020. godine, iako se, po “Bauernbundu” – poljoprivrednom sindikatu konzervativne stranke, glifosat ne koristi na više od jedan odsto poljoprivredne površine zemljišta u Austriji.

Austrijska kancelarka Brigite Birlajn koja predvodi vladu eksperata, objasnila je u svom pismu Parlamentu da bi donošenje zakona Austriju izložilo “pravnim rizicima”.

Ona uvjerava da inicijativa Vlade za poništavanje glasanja obezbjeđuje da “odluka bude formalnopravno ispravna, ne ulazeći u procjenu sadržine zakona”.

“Grinpis” međutim to objašnjenja je nazvao “manevrom” i “izgovorom da se “zaustavi zakon koji su Austrijanci zahtijevali”.

Ta organizacija naglašava da se u mišljenju upućenom Beču krajem novembra Evropska komisija formalno nije usprotivila sprovođenju zakona o zabrani glifosata, a mada je ukazala na “rizik od kršenja tog zakona”.

“Nije na Vladi da odluči šta je u skladu sa evropskim propisima”, rekle su danas opozicione socijaldemokrate uz ocjenu da Vlada “prevazilazi svoje nadležnosti”. Oni su najavili da će ove nedjelje u Parlamentu podnijeti amandman kojim će se zabraniti glifosat.

Mandat tehničke Vlade završiće se kad konzervativci Sebastijana Kurca, pobjednika prijevremenih izbora krajem septembra, uspiju da formiraju koaliciju.

Sebastian Kurc već nekoliko nedjelja pregovara o formiranju vlade sa Zelenima, zagovornicima hitne zabrane glifosata. Pregovori bi trebalo da se nastave do početka 2020. godine.

Francuska je planirala “da se glifosat povuče iz osnovne upotreba 1. januara 2021, a iz sve upotrebe 1. januara 2023.” godine, po ocjeni Vlade u Parizu, ali nedavni parlamentarni izvještaj procijenio je da je taj kalendar nerealan.

Glifosat (fosfonometilglicin) je sistemski herbicid širokog spektra, organofosforno jedinjenje za uništavanje korova, posebno jednogodišnjih širokolisnih korova i trava. Hemičar američke kompanije Monsanto ga je otkrio 1970. godine, a od 1974. godine je na tržištu pod raznim nazivima, među kojima je najpoznatiji “raundap” (Roundup).

Iako glifosat i proizvodi koji ga sadrže, imaju odobrenja regulatornih tijela širom svijeta, raste zabrinutost zbog njihovog uticaja na ljude i životnu sredinu.

Source link

Preporučeno za vas