NATO i SAD se pridružile rumunskim vojnim vježbama u Crnom moru

NATO i SAD se pridružile rumunskim vojnim vježbama u Crnom moru


Detalj vježbi, Foto: Reuters

Detalj vježbi, Foto: Reuters

Multinacionalne vojne vježbe u Crnom moru koje predvodi rumunska mornarica su okupile američke i NATO trupe u vrijeme kada 30-člana Alijansa nastoji da ojača bezbjednost na svom jugoistočnom krilu zbog ruskog rata u Ukrajini.

Pomorske i vazdušne vježbe dio su serije vježbi poznatih kao “Morski štit 2023.” (Sea Shield 2023) koje uključuju oko 3.400 pripadnika vojnog osoblja iz 12 NATO zemalja i nekih partnerskih zemalja.

Rumunska mornarica saopštila je da će današnje vežbe u oblasti Mahmudija u Delti Dunava koji se uliva u Crno more, pokazati kako bi udružene snage “neutralizovale vazdušno slijetanje neprijatelja” u oblasti pored takvog vodenog toka.

Više od 30 mornaričkih brodova, 14 aviona i 15 brzih interventnih čamaca i drugih patrolnih plovila učestvuju u vježbama koje su počele 20. marta i trajaće do 2.aprila.

U vježbama su učestvovali ronioci za odbranu od eksploziva, kao i stručnjaci za hemijsku, biološku i nuklearnu odbranu.

Kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine koja je počela u februaru 2022. godine NATO je pojačao svoje prisustvo na istočnom krilu Evrope slanjem dodatnih multinacionalnih borbenih grupa u zemlje članice Alijanse Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku i Slovačku.

Rumunija koja se pridružila NATO-u u 2004. godini igrala je sve veću ulogu u Alijansi tokom rata uključujući i to da je bila domaćin ministara spoljnih poslova NATO u novembru.

Prošlog mjeseca američke i francuske trupe koje su dio NATO borbenih grupa u Rumuniji održale su zajedničke borbene vježbe na poligonu Kapu Midija.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas