Nacrtan kukasti krst na galeriji čiji je vlasnik izraelski preduzetnik

Nacrtan kukasti krst na galeriji čiji je vlasnik izraelski preduzetnik


Mostar, Foto: Shutterstock

Mostar, Foto: Shutterstock

Na mostarskoj galeriji The Hub of Fine Arts, koja je u vlasništvu izraelskog preduzetnika Amira Grosa Kabirija, u noći s 4. na 5. avgust nacrtan je kukasti krst, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kabiri, koji je i predsjednik Jevrejske opštine Mostar, to je nazvao ”zločinom iz mržnje”.

”Ovaj čin, koji predstavlja, ni manje ni više nego zločin iz mržnje, dokaz je da usprkos pozitivnim koracima koji su napravljeni u posljednje vrijeme, borba protiv antisemitizma i ksenofobije je daleko od kraja. Cijelim srcem vjerujemo da pojedinci koji su počinili ovaj zločin ne predstavljaju građane Mostara niti narode BiH (Bosna i Hercegovina)”, saopštio je 5. avgusta Kabiri.

Vandalski čin crtanja nacističke ”svastike” osudio je i mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

“Osuđujemo sve pokušaje pojedinaca ili organizovanih grupa čije djelovanje dovodi do narušavanja javnog reda i mira, ali i pokušaja stavljanja Mostara u negativni kontekst te mogućeg pokušaja podizanja nacionalnih tenzija”, saopštila je 5. avgusta Gradska uprava Mostara.

Od policije, kako se navodi, očekuju da otkriju i kazne počinioce.

“Grad Mostar čini već i činiće u idućem razdoblju dodatne aktivnosti na prevenciji ovakvih događaja. U tu svrhu u budžetu su obezbijeđena sredstva kako za održavanje tako i za nabavku sistema video nadzora na prostoru grada, a što će podići nivo bezbjednosti i prevenirati ovakve vandalske ispade”, saopštila je Gradska uprava Mostara.

Galerija The Hub of Fine Arts otvorena je krajem maja i tom prilikom je rečeno da su u njoj izložena umjetnička djela vrijedna oko 150 miliona eura.

Vlasnik galerije je kompanija Aluminij Industrija na čijem čelu je Kabiri, koji je u međuvremenu imenovan i za predsjednika Jevrejske opštine Mostar, ali i potpredsjednika ”Zrinjskog”, koji je uz ”Velež’ jedan od dva fudbalska kluba u najvećem gradu na jugu BiH.

Aluminij Industrija, u vlasništvu M.T. Abraham Grupacije, nastala je nakon zatvaranja kompanije Aluminij Mostar, koja je bila u 44 posto u vlasništvu Vlade entiteta Federacija BiH, 12 posto u vlasništvu Vlade Republike Hrvatske i 44 posto u vlasništvu radnika kao dioničara.

Aluminij Mostar je ugasio proizvodnju 10. jula 2019. godine zbog gubitaka koji su narasli na oko 200 miliona eura.

Ranije je u Mostaru meta napada bilo Partizansko spomen-groblje. Ono je oskrnavljeno 15. jula 2022. i uništene su skoro sve nadgrobne ploče, ukupno oko 700, poginulih boraca narodnooslobodilačke borbe tokom Drugog svjetskog rata.

Spomen-groblje je godinama cilj vandala i na kojem su nerijetko ispisavani fašistički simboli i poruke, u gradu u kojem su, nakon rata koji je završio 1995. godine, i dalje prisutne etničke podjele na bošnjački i hrvatski dio.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas