Detalj sa demonstracija u Hong Kongu

Na protestima u Hong Kongu poginuo student


Demonstranti su tražili pravdu za poginulog studenta i optužili nekoliko policijskih zvaničnika na licu mjesta, nazivajući ih “ubicama
Edit

 Student univerziteta u Hong Kongu Čau Ts-Lok, koji je pao sa garaže nakon što je policija ispalila suzavac tokom sukoba sa antivladinim demonstrantima, preminuo je rano jutros.

Bolnička uprava saopštila je da je 22-godišnjak podlegao povredama, ali nije navela dodatne detalje, prenosi Tanjung.

Demonstranti su tražili pravdu za poginulog studenta i optužili nekoliko policijskih zvaničnika na licu mjesta, nazivajući ih “ubicama”

“Njegova smrt je podsjetnik da ne možemo odustati”, rekao je jedan demonstrant na lokalnoj televiziji.

Iako nije utvrđen uzrok njegovog pada, to je produbilo bijes prema policiji, koju optužuju za žestoke obračune sa demonstranima od kada su u junu počeli protesti kojima su zahtjevane demokratske reforme.

Vlada je izrazila “veliku tugu i žaljenje” zbog Čaove smrti uprkos operacijama i liječenju.

Na protestima koji traju već mjesecima do sada je bilo samo nekoliko smrtnih slučajeva usred nemira.

Protesti su bili izazvani sada odloženim nacrtom zakona o izručenju kontinentalnoj Kini koji mnogi doživljavaju kao uplitanje Pekinga u zakonska i druga prava zagarantovana Hong Kongu kada se bivša britanska kolonija vratila pod kinesku vlast 1997. godine.

Pokret se od tada proširio i na ostale zahtjeve, uključujući direktne izbore za gradske čelnike i nezavisnu istragu o navodnim policijskim brutalnostima.

Source link

Preporučeno za vas