Mihajlovićeva u Skupštini: Lakše i brže uklanjanje bespravnih objekata

Mihajlovićeva u Skupštini: Lakše i brže uklanjanje bespravnih objekata


Među zakonima su i novi Zakon o građevinskim proizvodima i izmene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i Zakona iz oblasti vazdušnog i vodnog saobraćaja.

"Menjamo zakone kako bismo išli u korak s vremenom i dostigli u tim oblastima evropske standarde. Imaćemo moderan transport i građevinarstvo", rekla je poslanicima ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Istakla je da se donosi potpuno novi Zakon o građevinskim proizvodima koji će prvi put regulisati kvalitet građevinskih proizvoda i napomenula da su zemlje u regionu odavno to uradile.

Najvažniji efekti ovog zakona biće – uređenije tržište građevinskih proizvoda, podizanje kvaliteta materijala koji se koristi u gradnji puteva, mostova, zgrada i drugih objekata, uz povoljnije cene za investitore omogućene konkurencijom proizvođača.

Izmene Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji pružiće državi, građevinskim inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za još efikasniju borbu protiv neodgovornih i bahatih investitora koji grade bez dozvole i pokušavaju da zarade na kršenju zakona.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju objekata uvodi novu alatku koja će biti na raspolaganju svima koji sprovode ovaj zakon, a to je, lakše i brže donošenje i sprovođenje rešenja o uklanjanju nelegalnih objekata, objasnila je Mihajlovićeva.

Izmenama zakona predviđeno je da je, umesto pravosnažnog rešenja kojim se odbija ili odbacuje zahtev za ozakonjenje, dovoljno konačno, najčešće drugostepeno, rešenje kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija.

Ova mera trebalo bi da donese mnogo više uklanjanja nelegalnih objekata nego do sada, jer se na rušenje čekalo do okončanja predugih upravnih i sudskih sporova.

Izmene zakona predviđaju da svi nelegalni objekti imaju zabranu prometovanja do donošenja konačnog rešenja o ozakonjenju ili njegovog odbijanja, što je, kažu, pre svega usmereno protiv neodgovornih investitora koji žele da se obogate kršenjem zakona i izbegavanjem plaćanja građevinskih i komunalnih opštinskih i gradskih taksi.

Apelovala je na građane da ne kupuju stanove koji su izgrađeni na nelegalan način, a na opštine i gradove da lokalne inspekcije rade brže i savesnije.

Zorana Mihajlović ističe da će biti produženo trajanje građevinske dozvole sa dve na tri godine, a lokacijski uslovi sa 12 na 24 meseca.

Plan da se izrada planskih dokumenata skrati na 12 meseci

Usvajanjem zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji omogućiće da posle e-dozvola i e-katastra zaživi i reforma e-prostor, odnosno da se uvede objedinjena procedura i u oblasti izrade planskih dokumanata, po uzoru na onu koja već postoji kod građevinskih dozvola.

Predlog zakona predviđa da se rokovi za izradu planskih dokumenata skrate na najviše 12 meseci, sa sadašnjih najmanje 18, a neretko i po nekoliko godina.

Usvajanjem izmena zakona omogućiće se da se Plan generalne regulacije primenjuje direktno i da svi planski dokumenti budu javno dostupni u Centralnom registru planskih dokumenata.

Donošenjem zakona o izmenama i dopunama Zakona o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju preciziraće se odredbe kojima se olakšava primena zakona u praksi i omogućava pouzdana i nezavisna istraga nesreća, uključujići i istragu udesa bespilotnih letelica.

Za odredbe predloženog zakona o izmenama i dopunama Zakona o transportu opasne robe, Mihajlovićeva ističe da se beleži rast tog transporta.

Zato su neophodne određene izmene kako bi se definisala baza podataka za pokretnu opremu pod pritiskom i svi podaci o kontrolisanju i punjenju boca, cisterni pod pritiskom, baterijskih vozila i gasnih kontejnera sa više elemenata bili na jednom mestu i dostupni svima.

Takođe, uvodi se obaveza da se pre podnošenja zahteva za izdavanje dozvole za transport opasnog otpada, prethodno pribavlja polisa osiguranja za štetu načinjenu životnoj sredini.

Izmene Zakona o državnoj pripadnosti i upisu plovila preciziraće odredbe u vezi s upisom plovila onemogućiće se registracija plovila čija starost je veća od zakonom dopuštene, dok će izmenama Zakona o pomorskoj plovidbi biti uređena oblast recikliranja brodova, što je značajno za očuvanje životne sredine. 

Pred poslanicima će se naći i Predlog zakona o potvrđivanju Okvirnog sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade Mađarske u oblasti infrastrukturnih projekata.

Sporazum omogućava sprovođenje sporazuma koji predviđa saradnju dve zemlje u oblasti upravljanja vodom za piće i otpadnim vodama, transporta i održive mobilnost, upravljanja čvrstim otpadom, kao i oblasti zaštiti životne sredine i energetici.

Polemika Mihajlovićeve i opozicije 

U raspravi sa poslanicima opozicije, ministarkaje rekla da nije ni vlada Aleksandra Vučića a ni Ane Brnabić ostavila skoro dva miliona nelegalnih objekata i da je Zakon o ozakonjenju, kao i predložne izmene, pokušaj da se taj problem koji postoji 30 godina konačno reši.

Ministarka je objasnila je da je postojao rok za popis objekata i da je on obavljen za godinu dana, naglasivši da je ova vlada mogla da se "pravi luda" i zanemari problem nelegalnih objekata i da to ne rešava.

"Ova vlada nije takva, smatrala sam da moramo da pokušamo sve kako bismo ovaj proces završili u nekom periodu ispred nas. Ništa nije ‘puj pike’ ne važi u odnosu na prethodni zakon, već ovde (izmenama i dopunama) samo stavljamo dodatne načine kako želimo da obezbedimo da se ozakoni ono što može da se ozakoni, što je već prijavljeno. A da ono što ne može da se ozakoni, što su gradili bahati investitori i što je napravljeno posle donošenja zakona, da to ne može nikad da se ozakoni i da nađemo način kako to da rešimo", navela je ministarka.

Poslanik SDS – Narodna Marko Đurišić je pozvao ministarku da sruši nelegalni objekat na Kopaoniku i time pokaže da stvarno želi da se reši problem nelegalne gradnje.

"Dokle ćete vi i ministar Stefanović da se igrate žmurke, kada ćete da srušite nelegalni objekat na Kopoaniku? Ako želite da rešite problem divlje gradnje onda srušite prvo to, evo već ove nedelje. Takođe, na Zvezdari je čovek sagradio pet spratova nelegalno…", rekao je Đurišić.

Mihajlovićeva je na to odgovorila da je Ministarstvo građevine uradilo sve što je u njegovoj nadležnosti i za objekat na Kopaoniku.

Ona je rekla i da su najveći problem inspekcije u lokalnim samoupravama i da tu, pre svega, treba manjati stvari, kao i da je između ostalog i zato ministarstvo predložilo izmene i dopune Zakona o ozanjenju objekata, koje predviđaju veće nadležnosti inspekcija na lokalu.

"Ministarstvo je srušilo 76 objekata u nacionalnim parkovima, koji su u našoj nadležnosti. Tamo gde je uvek postojao problem su lokalne inspekcije i to smo pokušali ovim zakonom da rešimo i da omogućimo lakše sprovođenje rešenja o rušenju. Ali, mi moramo i kao društvo da se opredelimo hoćemo li rešavati to pitanje ili ne, jer je to pitanje svih građana, da li ćemo kupovati nelegalne nekretnine, iako one najčešće nisu ništa jeftinije od legalnih", rekla je Mihajlovićeva.

Odgovarajući na primedbe opozicionih poslanika, ona je rekla i da je vrednost projekata 16 milijardi evra, što je daleko više nego što je bilo za vreme prethodnih vlada.

"Srbija je za vreme ranijih vlada bila među poslednjima na svetu po izdavanju građevinskih dozvola, danas je 10. na svetu i tu se najbolje vidi kako je ko radi", rekla je Mihajlovićeva.

Đurišić je govoreći o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji rekao da se ministastvo nameće kao nadležno za izdavanje i osporavanje inženjerskih licenci i da je to korak unazad.

Mihajlovićeva je rekla da je država morala da reaguje pošto je Inženjerska komora napravila "državu u državi" i od 2003. godine izdala oko 70.000 licenci, a oduzela svega dve licence.

"Ako ste nezadovoljni nekim projektima, pa obratite se Inženjerskoj komori. Treba nam stručno telo koje će da se bavi strukom, a ne politikom", poručila je Mihajlović.

Novim zakonom uvodi se i provera licenci na pet godina, jer smo se u praksi suočili sa slučajevima da naši projektanti ne znaju za savremena rešenja koja se primenjuju u svetu, rekla je Mihajlovićeva i dodala da je i u nekim zemljama u okruženju praksa da ministarstvo izdaje licence inženjerima.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da nema kriminala i korupcije u građevinarstvu bez vladajuće strukture na lokalnom i republičkom nivou i postavio pitanje kako je došlo do divlje gradnje.

"Kada neko zabode prvi ašov u zemlju, zašto nije izašla inspekcija. Ko je zažmurio, to je pravo pitanje. Neko se ugradio i uzima procenat", ukazao je Obradović i takođe pozvao Ministarstvo građevine da sruši bespravni objekat na vrhu Kopaonika.

Obradović je naglasio da je taj "objekat na Kopaoniku simbol divlje gradnje".

Sonja Pavlović iz Kluba slobodnih poslanika je rekla da je do sada doneto sedam zakona o legalizaciji bespravnih objekata i da je sadašnji Zakon o ozakonjenju najlošiji i zapitala zašto su tako loši rezultati u procesu ozakonjenju u Beogradu.

Podsećanja radi, MUP-a je ranije naveo da nije obezbeđena asistencija policije republičkom građevinskom inspektoru u danu zakazanog rušenja nelegalnog objekta na vrhu Kopaonika zato što Ministarstvo građevine nije priložilo potrebnu dokumentaciju, to jest dokaz da je rušenje najpre pokušano bez asistencije policije.

Polemika Šešelja i Mihajlovićeve

Šef poslaničke grupe SRS-a Vojislav Šešelj zatražio je od parlamenta da danas raspravlja o smeni potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović zbog toga što je navodno bez odluke vlade potpisala memorandum o saradnji za gradnju auto-puta Preljina – Pojate sa američkom kompanijom "Behtel", što je Mihajlović u raspravi demanatovala.

Šešelj je rekao da je očekivao da će vlada promeniti predloženi dnevni red u skupštini i da se razgovara o smeni Mihajlović, između ostalog zato jer nije reagovala na izjavu američkog ambasadora Kajla Skota da je Kosovo nezavisna i suverena država.

Nije glavni problem u tome, kaže Šešelj, što posle skandala pre dva dana sa ambasadorom SAD nije odmah reagovala. 

"Smena je jedino logično i racionalno rešenje, spasavajuće za ovu vladu, jer što duže vlada trpi ovu ministarku, biće u sve težoj situaciji", kazao je Šešlj.

Ona je, kaže, odćutala, jer neće ‘gazdi da skače u oči i da mu se javno suprotstavlja".

Šešelj je istakao da je za gradnju tzv. Moravskog koridora morao da se raspiše tender i postavio pitanje da li je ta izgradnja mogla da bude jeftinija od 800 miliona evra.

Ministarki je prebacio da nije mogla da sprovede rušenje nelegalne vikendice sinova Tomislava Nikolića.

"Ne volim alapače koje misle da su sve i svja", rekao je Šešelj, a tokom rasprave je jednoj poslanici dobacio da "obrije brkove, pa da onda dođe na sednicu", a predsedavajući sednicom Veroljub Arsić je onda rekao poslanici DS Gordani Čomić da mora da bude spremna na reakciju ako dobacuje.

Mihajlović je u odgovoru demantovala Šešelja ističući da je Vlada Srbije 4. oktobra donela odluku o potisivanju memoranduma sa Behtelom i dala joj ovlašćenje da ga potpiše u ponedeljak. 

"Nama je taj auto-put poteban za centrlanu Srbiju. Vas ne želim, niti mogu da prevaspitavam".

Mihajlović je rekla da je sa ambasadorm SAD Kajlom Skotom, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra trgovine SAD Vilbura Rosa, potpisala 6. septembra Memorandum o razumevanju izmedu Srbije i SAD u oblasti infrastrukture.Izvor

Preporučeno za vas