Angela Merkel

Merkelova ne dijeli Makronov “radikalni” stav o NATO


“Makron je upotrijebio “radikalne termine”, što nije moj stav o saradnji unutar Alijanse”, rekla je Merkelova
Edit

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Berlinu da ne dijeli “radikalni” stav francuskog predsjednika Emanuela Makrona da je NATO u stanju “moždane smrti”. 

“Ne vjerujem da je takav neodogovarajući stav neophodan, čak i ako imamo problema, čak i ako moramo da se oporavimo”, rekla je kancelarka na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. 

“Makron je upotrijebio “radikalne termine”, što nije moj stav o saradnji unutar Alijanse”, rekla je Merkelova. 

Stoltenberg je sa svoje strane rekao da NATO ostaje “čvrst” i dodao da SAD i Evropa “rade zajedno više nego u poslednjim decenijama”. 

Jens Stoltenberg i Angela Merkel
Stoltenbergo i Merkelova(Foto: Reuetrs)

Makron je u intervjuu za nedjeljnik Ekonomist izjavio da je NATO u stanju “moždane smrti”, obrazlažući to smanjenim američkim angažovanjem i ponašanjem Turske, članice NATO. 

“Ono što mi sada proživljavamo je moždana smrt NATO-a”, rekao je Makron i dodao da treba razjasniti šta su strateški ciljevi NATO, ponovo se zalažući za jačanje evropske odbrane. 

Francuski predsjednik se zapitao šta će biti sa Članom 5 Atlantske povelje koji predviđa vojnu solidarnost među članicama Alijanse ukoliko je jedna od njih napadnuta. “Šta će sjutra predstavljati Član 5? Ako sirijski režim Bašara al Asada odluči da uzvrati Turskoj, da li ćemo se svi mi angažovati? To je pravo pitanje”, rekao je Makron.

Source link

Preporučeno za vas