Sa sabranja sveštenstva i monaštva Mitropolije crnogorsko primorske

MCP: Marković nepravedno proziva našeg mitropolita


“podržavamo njegov poziv za dijalog ali samo onakav dijalog u kojem bi se uvažio stav Crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje”, saopšteno je “Vijestima” iz Mitropolije crnogorsko primorske
Edit

Premijer Duško Marković danas nepravedno proziva našeg mitropolita na odgovornost za nasilje i potpuno mu neprimjereno upućuje nekakva ”upozorenja”, iako su i sam Mitropolit i Mitropolija jasno i nedvosmisleno rekli da su protiv nasilja, rečeno je “Vijestima” iz Mitropolije crnogorsko primorske.

“Ova Crkva nije protiv države niti, na bilo koji način, podriva njen pravni poredak. Svaki napad na Policiju smatramo za podmetačinu Crkvi. Podržavamo njegov poziv za dijalog ali samo onakav dijalog u kojem bi se uvažio stav Crkve, a koji dosad nije bio takav, nego se pokazao kao partijsko i bezakono jednoumlje”, saopšteno je “Vijestima”.

Saopštenje potpisuje svo sveštenstvo i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske, koje je danas bilo na Sabranju u crkvi Svetog Nikole u Ulcinju.

Iz MCP je saopšteno da su svi sveštenici, bez izuzetka, iskazali vjernost mitropolitu Amfilohiju, Mitropoliji i Patrijaršiji srpskoj.

“Sveštenstvo podržava da arhijereji preduzmu sve dostupne domaće pravne mjere i obrate se svim relevantnim međunarodnim institucijama radi zaštite imena, dostojanstva i imovine naše Svete Crkve”, saopšteno je nakon Sabranja.

Mitropolit je upoznao sveštenstvo sa činjenicom usvajanja i proglašenja novog “anticrkvenog zakona o slobodi vjeroispovijesti, čiji je cilj slabljenje naše Crkve i otimanje crkvene imovine”.

“I podsjetio na sve saborne aktivnosti, koje su preduzete kako bi se uticalo da do usvajanja ovakvog Zakona uopšte i ne dođe, kao što su Trojičindanski sabor u Podgorici i Svetovasilijevski sabor u Nikšiću. Mitropolit je ponovio da Crkva ne podstiče na demonstracije, osobito ne nasilne, niti poziva i podržava vjerni narod da se sukobljava sa Policijom, u čijim redovima su naša braća i sestre. To, s druge strane, ne znači da vjerni nisu slobodni da iskažu svoje protivljenje prema bezakonju i lošoj namjeri prema našoj Crkvi koji su pratili donošenje ovog Zakona, te da ga hrabro, jasno i odlučno saopštavaju javnosti. Sveštenstvo i vjerni su, prije i iznad svega, pozvani da se mole Bogu da onima koji su na vlasti povrati razum, te da se trude da izgone ljudske grijehe, najprije iz sebe, pa onda i drugih, a, po riječima Svetog Pisma, oni se nikako drugačije ne izgone ”osim postom i molitvom” (Mt. 17, 21)”, piše u saopštenju.

Istakli su da će sveštenstvo, u duhu sabornosti i jedinstva, čuvati dostojanstvo Crkve u smutnji koja je nastala zbog donošenja ovog “nesrećnog Zakona, pozivajući i sve vjerne da se ophode prema svojim susjedima, rođacima, prijateljima i sugrađanima u duhu mira i bratske ljubavi, pa i onda kad ne misle jednako o aktuelnim događajima”.

“Blagodarimo vjernom narodu koji je pokazao izuzetnu odlučnost i riješenost da bude uz svoju Crkvu, odazvavši se na sve pozive naših episkopa na saborna okupljanja. Ovaj narod je najljepši i najdivniji hram koji se u ovoj duhovnoj obnovi Crne Gore sagradio i obnovio. Sa radošću ponavljamo riječi Apostola Pavla: ‘Jer vi ste pečat moga apostolstva u Gospodu. To je moja odbrana pred onima koji me osuđuju.'”

Iz MCP su pozvali “našu braću i sestre koji već decenijama optužuju Pravoslavnu Crkvu, proglašavajući je za eksponente ove ili one državne ili političke ideologije, i javno im saopštavamo da je naša Crkva otvorena za sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori, ma kako se nacionalno i politički izjašnjavali.”

“Crkva nije sluškinja nijedne države, niti ijedne politike ili ideologije. Ona je Tijelo Hristovo, čija je jedina Glava i jedini Vladar – Gospod naš Isus Hristos. Njamu Jedinome treba da služimo, uz sve naše razlike. Vlasti Crne Gore su svojim nerazumnim činjenjem pomutile prazničnu radost svim pravoslavnim vjernicima i hrišćanima naše zemlje, ali molimo se Bogu i za njih, da ih Gospod urazumi i pozivamo ih da se okanu namjera da ponize našu Crkvu.”

Source link

Preporučeno za vas