Duško Marković

Marković: Zašto bi Ostrog bio vlasništvo SPC, a crkva u Beogradu države Srbije


Marković je odgovorio da je predsjednik države potvrdio da poštuje Ustav i svoje nadležnosti. „Potpuno se slažem sa njim, nije predlagao zakon niti ga može povući. Ako se steknu okolnosti iz objektivnih razloga Vlada ga jedina može povući. O ovome raspravljamo već pet godina“, kazao je Marković
Edit

Premijer Duško Marković poručio je da ne vidi razlog zašto bi manastir Ostrog bio u vlasništvu Srpske patrijaršije, dok je s druge strane Saborna crkva u Beogradu u vlasništvu države Srbije.

„Zašto nije problem da je Saborna crkva u Beogradu vlasništvo države Srbije? Zašto bi Ostrog bio u vlasništvu Srpske patrijaršije?“, pitao je Marković tokom premijerskog sata, odgovarajući na pitanje Srđana Milića (SNP) o državnoj imovini i Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Marković je Miliću poručio da nema potrebe za nervozom.

„Zašto toliko nervoze? Iskazali ste visok stepen nervoze nakon dolaska u parlament poslije tri godine“, kazao je Marković.

Milić je ocijenio da treba zaštiti građane od mržnje koju čini vlast Predlogom zakon o slobodi vjeroispovjesti.

„Čude me stručnjaci iz Vlade koji su pravnici, a pozivaju se na imovinski zakon, a pokušavaaju da otimaju imovinu kroz slobodu vjeroispovjesti a ne kroz zakon o svojinsko-pravnim odnosima i imovini. Pozivam vas da povučete ovaj zakon jer je već ovo što je dogovoreno sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom zajednicom kroz temeljniugovor iznad zakona. Je li to definisano Ustavom da postoji supremacija međunarodnih zakona? Budite do kraja pošteni i napišite zakon o otimanju imovine SPC jer se nijedan od ovih članova ne odnosi na druge vjerske zajednice“, kazao je Milić.
On je dodao da se o ovom zakonu mora glasati s dvije trećine. Kazao je i da je predsjednik države Milo Đukanović „pustio Vladu niz vodu kad je rekao da nije predlagao zakon niti će ga povlačiti“.
„Sram vas bilo sve. Zašto pokušavate da kroz svađu vladate i da svako nađe svoju apanažu kroz ove priče“, poručio je Milić.

Marković je odgovorio da je predsjednik države potvrdio da poštuje Ustav i svoje nadležnosti.

„Potpuno se slažem sa njim, nije predlagao zakon niti ga može povući. Ako se steknu okolnosti iz objektivnih razloga Vlada ga jedina može povući. O ovome raspravljamo već pet godina“, kazao je Marković.

Poslanik DPS-a Filipa Vuković pitao je o stanja u crnogorskoj energetici i budućim očekivanja da li će taj sektor biti pokretač crnogorske ekonomije.

Marković je odgovorio da građani više ne treba da strijepe od nestašica električne energije i poremećaja na tržištu jer je vezom podmorskim kablom sa Italijom i gradnjom nestao razlog realnih i vještačkih nestašica.

On je podsjetio i na završene energetske objekte, kao i projekte koji su u toku, što će sve dopriniejti stabilnosti energetskog tržišta.
Ocijenio je da kvalitet napajanja nije optimalan, ali započetih 80 miliona ulaganja nije kraj ovog procesa, to će biti nastavljeno dok svaki subjekt ne dobiju kvalitetno napajanje i da svaka kuća u planivi u kojoj se peridoično živi ne dobiju struju.
Crnogorska energetika je, kako je kazao, prešla dugi put od početka ovog vijeka kada je za uvoz davala cijelu jednu ratu kredita za autoput. On je uvjeren da će ovaj sektor donijeta brojna kvalitetna radna mjesta.

Vuković je pitao šta je sa Termoelektranom, a Marković je podsjetio da Vlada mora da se ponaša u skladu sa međunradnim obaveza koje je preuzela i kao dio Energetske zajednice i Ujedinjenih nacija.
„Kao članica UN Crna Gora je potpisnica Konvencije o zaštiti od klimatskih promjena koje nas obavezuju da do 2030. smanjimo emisiju štetnih gasova. Slažem se da ovaj resurs ne treba zaboraviti, postoje tehnologije koje obezbjeđuju uz korišćenje bio mase i eksploataciju uglja koje nas dovode u ovaj nivo obaveza iz ugovora o klimatskim promjenama. Sad nijesmo u situaciji da smo zavisni od uvoza električne energije, ostavimo da ovo pitanje pažljivo razmotrimo sa strukom pa makar to bila i nova TE na bazi lignita“, kazao je Marković.

Premijerski sat počeo je minutom ćutanja kojim je odata pošta policajcu Milutinu Lekoviću koji je poginuo na dužnosti.

Source link

Preporučeno za vas