Duško Marković

Marković: Politički teatar, kojim se Crna Gora želi pretvoriti u nestabilno, a možda i krvavo poprište


“Danas policajci na ulicama nijesu ni protiv crkve, ni sveštenika ni vjernika, nego u zaštiti instutucija na osnovu bezbjednosne provjere”, rekao je Marković
Edit

Premijer Duško Marković rekao je da prisutvuje sjednici i raspravi o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti kako bi doprinio kvalitetnoj raspravi. 

“Nije da fingiramo dijalog već da dođemo do najboljih rješenja u interesu Crne Gore. Danas policajci na ulicama nijesu ni protiv crkve, ni sveštenika ni vjernika, nego u zaštiti instutucija na osnovu bezbjednosne provjere. Moža je bezbjednosna procjena nesolidna i pozivam da se ne smije primijeniti sila prema narodu i sveštenicima. Trpljivost danas mora biti vaša vrlina, a ne poziv na ovlašćenje”, rekao je Marković.

Naveo je da su ovdje danas “u komplikovanoj situaciji da svi kažu svoj stav”. 

“Nepotrebo je danas poziv na krvoproliće. To nikada niko nije radio. Ja sam čuo, a zamolići gospodina Mandića da objasni, da je patrijarh SPC da se u Skupštini treba braniti rješenje ovog zakona. Da li je Mandić dobio blagoslov da poziva vjernike da atakuje na slobodu nedužnih ljudi koji sjede u kućama i ne znaju, možda, šta se dešava ovdje. Danas smo čuli poziv da se ide na naše kuće. Dobro došli ljudi, razmijenimo argumente, ostavimo oružje kući.
Navedite primjer da je ova vlast atakovala na neku crkvu, već je čak branila od sveštenika druge pravoslavne crkve. Ovdje u Crnoj Gori imamo prava svi, ajde oko toga da se svi dogovorimo. Danas nije Dan D ni za jednu crkvu, nije Dan D za ovu državu. Slažem se da crkva ne može nestati u jednom danu, ali država Crna Gora je nestala u jednom danu”, kazao je Marković.

On je obraćajući se sveštenstvu  SPC rekao da niko “neće doći u vaše objekte”.

“Svaki pop će služiti u svom objektu. Ovo je danas politički teatar, kojim se Crna Gora želi pretvoriti u nestabilno, a možda i krvavo poprište. Vašim pozivim ste odustali od standarda vašeg oca i pozvali na krvoproliće”, rekao je Marković. 

Iz DF-a su Markovića upozorili “nemojte to da radite”.

Source link

Preporučeno za vas