Makron da provjeri mentalno zdravlje

Makron da provjeri mentalno zdravlje


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan oštro je u subotu kritikovao stanovište svog francuskog kolege Emanuela Makrona prema muslimanima, dovevši u pitanje njegovo mentalno zdravlje, prenosi HINA.

“Sve što se može reći o jednom šefu države koji na taj način postupa s milionima pripadnika drugih vjerskih zajednica je da prvo provjeri mentalno zdravlje”, rekao je Erdogan u govoru koji je prenijela turska televizija.

Erdogan je prije dvije sedmice ocijenio provokacijom Makronovu izjavu o “islamističkom separatizmu” i potrebi da se “strukturira islam” u Francuskoj, prenosi HINA.

Predlog zakona o borbi protiv “separatizama” u Francuskoj, koji cilja radikalni islam, trebao bi biti predstavljen početkom decembra.

Cilj mu je jačanje laicizma i konsolidacije republikanskih načela u Francuskoj, a obuhvaća nekoliko elemenata koji bi mogli izazvati napetosti s Turskom, kao što su pojačani nadzor nad financiranjem džamija i zabrana obrazovanja imama u inostranstvu.

Novi spor nadovezuje se na cijeli niz spornih pitanja u odnosu između Makrona i Erdogana, koji redovno ustaje u odbranu muslimanskih manjina u svijetu, a koja se kreću od napetosti u vezi nalazišta plina na Mediteranu i sukoba u Libiji do sukoba oko Nagorno Karabaha.

Vijesti


//=BANNER(“Single below article”)?>

Source link

Preporučeno za vas