Lundberg: Strateški okvir saradnje u julu, ubrzati razvoj Crne Gore

Lundberg: Strateški okvir saradnje u julu, ubrzati razvoj Crne Gore


Foto: Ministarstvo finansija

Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Aleksandar Damjanović sastao se sa rezidentnim koordinatorom sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piterom Lundbergom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, Damjanović je sa Lundbergom razgovarao o “produbljivanju partnerstva za ulaganje u razvoj Crne Gore.”

Sagovornici su se, kako navode, saglasili da će ubrzano raditi na jačanju koordinacije strateških partnera – Crne Gore i predstavnika međunarodne zajednice u državi.

Dodaje se da je Damjanović naglasio da će se pospješiti međuresorska saradnja unutar Vlade i strateških partnera, kroz okvir koji zajednički bude definisan za petogodišnji period.

“Lundberg je zahvalio na konstruktivnoj i produktivnoj saradnji sa Ministarstvom finansija. On je istakao da će rezultati analize javnih finansija s aspekta Agende održivog razvoja i uparivanje podataka sa rezultatima i indikatorima Ciljeva održivog ravoja, pomoći razumijevanju efikasnosti i efektivnosti javne potrošnje”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Na sastanku je konstatovano da će se time pomoći da se identifikuju oblasti produktivne potrošnje, kao i one u kojima javna sredstva ne daju očekivane rezultate.

Analiza će, kako navode, predstavljati “snažan alat” za analizu javnih finansija u narednih osam godina – do 2030, do kada je predviđeno sprovođenje globalne Agende održivog razvoja.

U saopštenju se navodi da su pozdravljeni napori Crne Gore i Ujedinjenih nacija da se finalizuje strateški Programski okvir saradnje UNSDCF 2023 – 2027. godine, koji će biti predstavljen i usvojen u drugoj polovini jula.

“Ministarstvo finansija je spremno za brojne aktivnosti, a veoma je bitna snažna podrška sistema UN. Potpisivanje strateškog dokumenta slijedi za mjesec, čime će se preći sa riječi na djela. Period 2023 – 2027. godine je ključan za razvoj i pozicioniranje Crne Gore, uz ispunjavanje obaveza i ciljeva i pristupanje EU porodici”, naglasio je Damjanović, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da petogodišnji Okvir saradnje definiše strateške prioritete na kojima će Crna Gora i UN zajedno raditi, “a odnosi se na inkluzivan ekonomski razvoj i održivost životne sredine, razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti i socijalnu inkluziju, društvenu koheziju, upravljanje usmjereno na ljude, vladavinu prava i ljudska prava.”

“Ministar je pohvalio inicijativu sistema UN za osnivanje novog zajedničkog fonda za Crnu Goru, za koji vjeruje da će pomoći državi u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja”, zaključuje se u saopštenju.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas