Sa litije u Beranama

Litije širom Crne Gore: U Beranama više hiljada građana


Građanima koji su krenuli iz centra Berana, na putu se pridružilo i nekoliko stotina mjestana Police i Dapsića, koji su pješice stigli iz svojih sela
Edit

Više hiljada građana Berana i danas je mirnom litijom i molebanom u manastiru Đurđevi stupovi protestvovalo protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Oni su se u 16 casova okupili na već ustaljenom mjestu u centru grada, odakle su kroz park ušli u ulicu 29. novembar, i zatim pored zgrade policije, ulicom Dušana Radevića, bez i jedne riječi, u miru i tišini, nastavili do tri kilometra udaljenog srednjovekovnog manastira.

Berane, litija
Sa litije u Beranama(Foto: Tufik Softić)

Građanima koji su krenuli iz centra, na putu se pridružilo i nekoliko stotina mjestana Police i Dapsića, koji su pješice stigli iz svojih sela.

Litije i molebani u Beranama se od Božića organizuju četvrtkom i nedjeljom.

U ovom gradu, gdje je sjedište Eparhije budimljansko-nikšićke i episkopa Joanikija, protesti protiv spornog zakona od početka su veoma masovni.

Na putu do manastira policija obezbjeđuje sve veće raskrsnice i saobraćajna čvorišta.

Od kada su crkveni velikodostojnici pozvali na mir, nije zabilježen ni jedan incident. 

Litija naŽabljaku nakon molebana u crkvi Svetog Preobraženja

Žabljačani su i večeras, nakon molebana u crkvi Svetog Preobraženja, krenuli u litiju ulicama tog grada.

Žabljak, litija
Litija na Žabljaku(Foto: Čitalac “Vijesti”)

Podno Durmitora od kraja decembra svakodnevno se održavaju molebani i litije, kojima se građani protive usvojenim Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Mještani sela Prošćenje krenuli pješice na moleban u Mojkovcu

Nekoliko desetina mještana mojkovačkog sela Prošćenje krenuli su oko 15 sati pješke na moleban, u Hramu Hristovog roždestva u tom gradu. 

Mještani sela Prošćenje
Mještani sela Prošćenje(Foto: Dragana Šćepanović)

Oni će se kasnije  priključiti ostalim Mojkovčanima, koji će  biti učesnici litije u znak neslaganja sa Zakonom o slobodi vjerosipovijesti.

U koloni koja će prepješačiti 10 km od Prošćenja do grada su, kažu mještani, i djeca predškolskog uzrasta, ali i sedamdesetpetogodišnjaci.

Molebani se u Mojkovcu, kako i u većini crnogorskih gradova, održavaju svakog četvrtka i nedjelje. U litijama, koje se organizuju nakon molitve, učestvuje oko 1.000 građana. 

Source link

Preporučeno za vas