Lidija Vukčević

Lidija Vukčević dobija pozitivno mišljenje od Tužilačkog savjeta?


“Prvo što bih uradila i to pod hitno je da se prošire prostorni kapaciteti, jer je to ogroman problem u svakodnevnomm radu. Mi imamo situaciju da po troje tužilaca sjede u istoj kancelariji, gdje se obavljaju i saslušanja. Sve se to godinama obećava ali od toga nema ništa”
Edit

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević najvjerovatnije će dobiti pozitivno mišljenje Tužilačkog savjeta da bude njihov kandidat za izbor novog Vrhovnog tužioca, a koji će biti predložen Skupštini.

Na sjednici Tužilačkog savjeta obavljeni su intervjuui sa Vukčevićevom ali i drugom kandidatkinjom Danijelom Marković, koja je prije početka sjednice “Vijestima” kazala da ” ne očekuje ništa”.

Markovićeva je na početku intervjua kazala da je došla da ispoštuje proceduru jer poštuje institucije sistema, ali da joj je nakon preporuke sa proširene sjednice Vrhovnog tužialštva jasno da ona nema šansi u trci za kandidata VDT-a.

“Nisam se ni prijavila na konkurs da bih dobila mišljenje Tužilačkog savjeta, niti ga očekujem”, ponovila je nekoliko puta Markovićeva.
Specijalna tužiteljka, koja je u tužilačkoj organizaciji gradila karijeru 26 godina, kazala je da je njen motiv ali i cilj da osnaži i unaprijedi poštovanje vladavine prava u sistemu, gdje će se svaki pojedinac osjećati bezbjedno.

Vukčevićeva je na pitanja v.d. Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića kako bi unaprijedila rad Tužilaštva ukoliko postane novi VDT, odgovorila:

“Prvo što bih uradila i to pod hitno je da se prošire prostorni kapaciteti, jer je to ogroman problem u svakodnevnomm radu. Mi imamo situaciju da po troje tužilaca sjede u istoj kancelariji, gdje se obavljaju i saslušanja. Sve se to godinama obećava ali od toga nema ništa. Druga stvar je pojačanje tehničkih i informacijonih uslova, mi to imamo u velikoj mjeri, ali vjerujte to je često nedovoljno i može da dovede do zastoja u radu”, kazala je Vukčevićeva, koja je naglasila da nju kao karijernog tužioca nikada nije uticao niko – ni izvršna ali ni zakonodavna vlast.
I na proširenoj sjednici Vrhovnog državnog tužilaštva preporučeno je Tužilačkom savjetu da Vukčevićeva bi bila kandidat, koja bi uspješno bila vrhovni državni tužilac.

Tužilački savjet će na kraju sjednice utvrditi predlog i mišljenje, koje će biti dostavljeno Skupštini.

Da bi se izabrao vrhovni tužilac potrebna je dvotrećinska, odnosno u drugom krugu – tropetinska većina glasova poslanika u Skupštini.

Source link

Preporučeno za vas