Lideri EU o zastoju dijaloga Beograda i Prištine

Lideri EU o zastoju dijaloga Beograda i Prištine


Nakon ministara spoljnih poslova, o Kosovu večeras i na nivou evropskih lidera. Na zahtev kiparskog predsednika Anastasijadisa, tokom radne večere lideri će razgovarati o krizi u dijalogu nakon odluke Prištine da nametne takse na robu iz Srbije.

Osudu ovih mera, zahtev za njihovo povlačenje i nastavak dijaloga ponovili su ove nedelje visoka predstavnica Mogerini, komesar Han, nemački ministar spoljnih poslova i drugi šefovi diplomatija. Slične poruke očekuju se i večeras na samitu, mada bez usvajanje formalnih zaključaka.

"Razgovaraćemo o više spoljnopolitičkih tema, ali i odnosima između Srbije i Kosova, u svetlu njihove evropske perspektive", napominje nemačka kancelarka Angela Merkel.

Centralna tema samita je Bregzit. Nakon što je prebrodila glasanje o poverenju, Tereza Mej traži u Briselu dodatne garancije da bi sporazum o izlasku iz EU prošao u Britanskom parlamentu.

"Preneću liderima šta je neophodno da bi sporazum dobio zeleno svetlo. Ukazaću na legalne i političke potvrde koje su nam za to potrebne", ističe britanska premijerka.

Odgovor EU je da nema novih pregovora o postignutom sporazumu, ali da je i moguće naglasiti privremeni karakter dogovora o irskoj granici. Time bi se ublažile kritike da sporazum na neograničeno vreme vezuje Britaniju za evropska pravila.

"U Velikoj Britaniji se strahuje da će garancija za irsku granicu neminovno biti aktivirana na neodređeni rok. Niko pri zdravoj pameti to ne želi", smatra premijer Holandije Mark Rute.

Lidere EU očekuju i teški razgovori o novom sedmogodišnjem budžetu, migracijama i reformama evrozone.Izvor

Preporučeno za vas