Lekić

Lekić: Opozicija da ne nasjedne na politiku destrukcije koju je lansirao Đukanović


“Dao nalog Vladi da crkvena pitanja tretiraju ispred drugih”
Edit

Opozicioni politički subjekti i demokratske snage ne treba da nasjednu na politiku destrukcije Crne Gore koju je lansirao predsjednik države, Milo Đukanović, ocijenio je lider Demosa, Miodrag Lekić.

Prema njegovim riječima, umjesto da rade na raspletu teške situacije u zemlji ogrezloj u korupciji, Đukanović „i poslušni štab oko njega“ su, deset dana prije završetka rada Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, stavili u proceduru kontroverzni Zakon o slobodio vjeroispovijesti.

„Znajući dobro da zbog toga dio političkih snaga odmah odustaje od daljeg rada“, kaže se u izjavi Lekića dostavljenoj agenciji MINA.

Kako je naveo, Đukanović je takvim ishodom javio Evropskoj uniji, koja je aktivno involvirana u taj proces, ko je na crnogorskom feudu, vrhovni gazda, i da nema ništa od poboljšanja izbornih uslova i normi.

„Partijski predsjednik države je javio, zapravo dao nalog i crnogorskoj vladi, koja po ustavu ima veće nadležnosti od njega, da crkvena pitanja tretiraju ispred drugih, a pogotovu ispred ekonomskih i demokratskih reformi“, tvrdi Lekić.

On je kazao da Đukanović autokratsku aroganciju pokazuje u kontinitetu.

Prema riječima Lekića, ignorišući mnoge međunarodne adrese, prije svega EU, završena je brutalna operacija pretvaranja Javnog servisa u partijski punkt propagande.

„Objavljivanjem, deset mjeseci prije državnih izbora, predsjednika ljevičarske partije i sekularne države da će glavni tema i prioritet biti crkveno pitanje koje unosi velike polarizacije u duboko podijeljenom društvu, govori o njegovom državnom formatu“, naveo je Lekić.

Kako je kazao, navedeni plan, koji već pokazuje znake realizacije, jeste podizanje podijela, tenzija i haosa u zemlji, upravo konfrotacijama oko crkvenih pitanja.

„Pritom bez elementarnog pokušaja države da se oko tih složenih i suptilnih pitanja pokrenu javne inicijative i neposredni dijalog sa svim vjerskim zajdnicama“, dodao je Lekić.

Očigledno je, smatra on, da se podizanjem podjela, koje mogu postati i nekontrolisane, namjerno pokušava skrenuti pažnja sa ekonomsko-socijalnog stanja, posebno kriminala i korupcije, odnosno sa urgentnog zahtjeva za dekriminalizacijom crnogorskog društva.

Lider Demosa je je ocijenio da je otvoreno novo poglavlje destabilizacije zemlje.

„Opozicioni politički subjekti, kao i ukupne demokratske snage u zemlji, ne treba da nasjednu na lansiranu politiku destrukcije zemlje, i treba da odgovore na pravi, zreo, odlučan, demokratski način“, kazao je Lekić.

On je dodao da će Demos tome sigurno dati doprinos.

„Odgovor podrazumjeva i obuzdavanje mogućih ekstremnih kontra reakcija, što je i cilj autora projekta profitiranja na svim mogućim podijelama u crnogorskom društvu“, smatra Lekić.

On je kazao da očekuje i jasnije stavove i poteze međunarodnih adresa, „posebno EU sa kojom smo u ugovornom odnosu koji podrazumjeva obaveze sa obje strane“.

„Još uvijek vjerujući da instutucije EU neće dozvoli svoje kompromitovanje kolaboracijom sa lokalnim autokratom pod sjenkama mnogih korupcionaških afera, koji joj nerijetko otvoreno i pobjednički drži lekcije“, zaključio je Lekić.

Source link

Preporučeno za vas