Opština Berane

Lalević: Vlada ponižava Berane – Vijesti.me


Potpredsjednik Opštine tvrdi da njihovi susjedi dobijaju milione i da je dodjela 200.000 eura Beranama, preko Uprave javnih radova, dokaz da se Vlada neprijateljski ponaša prema građanima te opštine
Edit

Potpredsjednik opštine Berane Marko Lalević (PzP) oštro je reagovao na Predlog državnog budžeta za 2020. godinu, kojim je Vlada, preko Uprave za javne radove, za tu opštinu predvidjela svega dvjesta hiljada eura.

Zbog činjenice da je to čak upola manje nego za prethodnu godinu, kada je iznos takođe bio, kako kaže, mizeran, pitao je Vladu “da li je opština Berane sastavni dio Crne Gore”.

“Kada smo svi mislili da ne može biti gore za opštinu Berane od minornog iznosa sredstava iz kapitalnog budžeta Crne Gore za 2019. godinu opredijeljenih preko Uprave javnih radova, zadesila nas je nova katastrofa u vidu predloga kapitalnog budžeta Crne Gore za 2020. Od oko 550.000 eura u 2019. godini realizovano je tek nešto više od polovine opredijeljenih sredstava, dok su susjedne opštine pod kontrolom DPS-a i njenih koalicionih partnera dobile milione eura”, kazao je Lalević.

On je kazao da je Opština Berane uredno i u roku dostavila listu strateških prioritetnih projekata Vladi i Upravi javnih radova.

“Održano je više sastanaka na tu temu kod premijera, ministara i direktora Uprave, koji su nas uvjeravali da će Opština ovaj put dobiti sredstva kakva i zaslužuje s obzirom na veličinu i broj stanovnika. Nažalost, ostvarile su se slutnje – maćehinski odnos Vlade prema građanima opštine Berane eskalirao je u otvoreno neprijateljstvo izraženo ciframa u kapitalom budžetu Uprave javnih radova”, rekao je Lalević.
Prema njegovim riječima, od sedam predloženih prioritetnih projekata opštine Berane nijedan nije uvršten za realizaciju budžeta za 2020. godinu (izgradnja novog mosta koji bi povezao grad i Donju Ržanicu, nastavak obilaznice do Talumskog mosta, rekonstrukcija Trga 21. jul, izgradnja centra za kulturu…).

Marko Lalević
Marko Lalević(Foto: Tufik Softić)

“Pod stavkom kapitalnih projekata koji se realizuju preko Uprave javnih radova za 2020. godinu, 805 – Izgradnja, rekonstrukcija i adaptacija objekata kulture od opredeljenih 945.000 eura, opština Berane dobila je iznos od nula eura, stavka 818 – Izgradnja i rekonstrukcija objekata zdravstva od opredeljenih 1.130.000 eura, opština Berane je dobila takođe nula eura, stavka 819 – Izgradnja i rekonstrukcija objekata socijalnog staranja opština Berane je dobila nula eura, stavka 826 Unapređenje turističke ponude od čak 8.900.000 eura, za opštinu Berane je izdvojeno nula eura”, navodi Lalević.

On kaže da jedine tri stavke gdje u kapitalnom budžetu Uprave javnih radova participira opština Berane su 810 – Izgradnja lokalne infrastrukture, od opredijeljenih 1.620.000 eura za izgradnju stočne pijace izdvojeno je 50.000 eura, 812 – Projekti, očuvanje životne sredine od 1.630.000 eura za izgradnju reciklažnog dvorišta sa sortirnicom za pet opština među kojima je i opština Berane izdvojeno je ukupno 380.000 eura, stavka 821 – Izgradnja i rekonstrukcija objekata obrazovanja i nauke od 980.000 eura opredeljenih sredstava za opštinu Berane je izdvojeno 10.000 eura za “izgradnju vrtića”.

“Ovdje ne uzimamo u razmatranje projekte koji se sufinansiraju iz IPA fondova, a koji se odnosi na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. U ove podatke mogu se uvjeriti svi zainteresovani građani opštine Berane na sajtu Skupštine Crne Gore, u obrazloženju kapitalnog budžeta za 2020. godinu. I vjerovatno će svi oni postaviti isto pitanje, da li je opština Berane sastavni dio Crne Gore? Da li je moguće da Vlada toliko neprijateljski i nedobronamerno gleda na građane opštine Berane samo zato što konstantno gube na izborima u našem gradu? Da li je ovako nerazumno mali iznos sredstava za opštinu Berane zbog predstojećih parlamentarnih izbora? Da li u Vladi razmišljaju da sljedeće godine obustave bilo kakvo izdvajanje iz državnog budžeta za opštinu Berane”, pita Lalević.

Vratiti pare i prekinuti komunikaciju sa Vladom

Lalević smatra da Vladi treba vratiti sva “omaložavajuća mala sredstva koja su opredijeljena za 2020. godinu”:

“Prekinuti svu dalju komunikaciju sa predstavnicima Vlade, a premijeru i ministrima jasno poručiti da dok ne budu poštovali sve građane Berana i opštinu Berane na način koji to zaslužujemo po veličini i teritoriji, prirodnom bogatstvu, broju stanovnika, nisu više dobrodošli u naš grad. Kada budete Berane u kapitalom budžetu poštovali kao sedmu najveću opštinu u Crnoj Gori, tada će i opština Berane uvažiti predstavnike Vlade”, kaže Lalević.

Source link

Preporučeno za vas