Kurc od Trampa traži veće angažovanje SAD oko kosovskog pitanja

Kurc od Trampa traži veće angažovanje SAD oko kosovskog pitanja


Sebastijan Kurc, koji je prvi austrijski kancelar koji se u Beloj kući sastao sa jednim američkim predsednikom u poslednjih 13 godina rekao je da SAD na Kosovu "imaju jak uticaj koji bi mogle pozitivno iskoristiti".

Austrija, istakao je Kurc u razgovoru sa novinarima, pozitivno gleda na dijalog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Hašima Tačija i podržala bi razmenu teritorija, iako se radi o škakljivoj temi.

"Ako se dve strane oko nečeg dogovore, Evropljani ne bi trebalo da im stoje na putu, a tako ni Amerikanci", poručio je Kurc.

On je preneo da je Tramp izrazio želju da Austrija poveća budžet za vojsku, a Kurc mu je jasno stavio do znanja da Beč poštuje njegov stav, ali da Beč svoja budžetska pitanja sam rešava.

Kurc je priznao da Austrija ima manje izdatke za svoju odbranu od drugih država, ali ,što se tiče učešća u međunarodnim mirovnim misijama, natprosečno je zastupljena.

"Verujem da u suštini američka administracija ima interes za dobrim odnosima, ali u mnogim pitanjima smo različitih mišljenja", opisao je razgovor sa Trampom.

Razgovori i o gasu 

Prema njegovim rečima, velika tema sa Trampom bio je i Severni tok 2, a Kurc je rekao da Austrija ima jasan stav jer postoji potreba za osiguranje snabdevanja gasom.

"Mi podržavamo taj projekat", podvukao je kancelar, dodajući da je Austrija otvorena i za isporuke tečnog američkog gasa, ali da aktuelno cena nije konkurentna.

"Zbog toga će Austrija gas i dalje, uglavnom, kupovati iz Rusije", objasnio je Kurc.

Što se tiče trgovinskog spora SAD i EU austrijski kancelar je izrazio nadu da će biti moguće brzo naći rešenje.

Ukazao je da bi carine na automobile iz EU pogodile austrijsku industriju dobavljača, i da bi taj spor mogao koštati Austriju "svaku sekundu jedno radno mesto".

Međunarodna pitanja 

Takođe bilo je reč i i o Rusiji, Bliskom istoku i Severnoj Koreji, rekao je Kurc austrijskoj državnoj televiziji ORF.

Austrijski kancelar je najpre u četiri oka razgovarao sa Trampom, koji ga je posebno pohvalio zbog mladosti.

"Moram vam reći da je on veoma mladi vođa. Vi ste mladi čovek, što je veoma dobro", rekao je Tramp pred novinarima nakon rukovanja, a Kurc mu je odgovorio da je situacija oko problema sa njegovim godinama svakog dana sve bolja.

"Austrija je u poređenju sa SAD jedna mala, ali veoma lepa zemlja", podvukao je Kurc, ukazujući da se Austrija nalazi u srcu Evrope i da sa Trampom neće razgovarati samo o bilateralnim odnosima, već i onima između SAD i EU.

Nakon sastanka u četiri oka nastavljeni su razgovori u proširenom sastavu, a američka delegacija bila je na najvišem nivou, i činili su je šef kabineta Trampa Majk Malvenej, njegovi glavni savetnici Džon Bolton i Leri Kudlou, kao i potredsednik Majk Pens, šef diplomatije Majk Pompeo i ministar energetike Rik Peri.Izvor

Preporučeno za vas