Kukan: Potrebno da Srbija brže sprovede reforme


"Sve zavisi od vas. Ako sto odsto ispunite kriterijume možete očekivati članstvo. Datum je tu, ali bi trebalo da zapamtite da vam je potrebno dve godine za ratifikaciju sporazuma sa članicama. Dakle, trebalo bi sve da završite do 2023. godine. Nije mnogo vremena ostalo, trebalo bi brzo da radite", poručio je Kukan u izjavi Tanjugu.

Prema njegovom mišljenju, postoji objektivna mogućnost da Srbija do 2025. godine postane punopravni član EU. 

Što se tiče drugih zemalja regiona, poslanik u EP rekao je da Crna Gora napreduje, a da Makedonija i Albanija čekaju datum početka pristupnih pregovora. 

"BiH zaostaje dramatično, kao i Kosovo. Ako ne bude rešenja statusa, ako i dalje bude novih država koje ne budu priznavale nezavisnost Kosova, onda će biti veoma teško. Imaju evropsku budućnost, ali se prvo moraju rešiti ovi problemi", zaključio je Kukan. 

Kukan je u utorak prisustvovao međunarodnoj konferenciji "Srbi i Albanci – kojim putem dalje", u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA u Beogradu, gde je poručio da dobri odnosi i saradnja između Albanije i Srbije pozitivno utiču na ceo region. 

"Ukoliko ima problema u odnosima te dve zemlje onda dolazi do širih problema u regionu", dodao je Kukan.Izvor

Preporučeno za vas