Održana centralna, vanjska proslava Svetog Tripuna

Kotor gubi status svjetske baštine Uneska, Durmitor na crvenoj listi


Kotor (ilustracija), Foto: Shutterstock

Kotor (ilustracija), Foto: Shutterstock

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) Milan Gazdić kazao je da će sljedeći samit Uneska u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, biti “težak za Crnu Goru”.

Rekao je da će, prema njihovim saznanjima, Nacionalni park Durmitor biti stavljen na crvenu listu, a da će i Kotor, čije je prirodno i kulturno-istorijsko područje upisano na Listu svjetske baštine Uneska, izgubiti to zvanje.

Gazdić je, kako prenosi Portal RTCG, na konferenciji “Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive”, rekao da je to poraz naše države.

Rekao je da Crna Gora ne smije da dozvoli da se Unesko odrekne Durmitora, te da je trenutna situacija alarmantna.

“Umjesto da Unesko na svoju listu dodaje područja naše države, mi smo došli u veoma težak položaj, treba da se borimo i spasavamo zvanja koja imamo”, poručio je Gazdić.

Kaže i da je porazno “što nam vojska i policija brane prirodu”.

“Brane je od nas samih. Rijeke i jezera su nam puna smeća eksploatacija šljunka je ogromna. Ipak uradili smo i nešto dobro: imamo zaštićena morska područja, urađene su revizije zastićenih područja… Očistili smo neke od najpoasnijih ekoloških crnih tačaka a eko volonteri su se uspjeli izboriti sa ilegalnom eksploatacijom šljunka. Ušli smo u rat protiv šumske mafije ali je potrebno samo da struka bude u zaštiti prirode a ne kapitala i investitora”, istakao je Gazdić.

Kazao je da naredna četiri dana organizuju naučni skup u Plavu i Gusinju, jer je taj dio Crne Gore nepravedno zapostavljen.

Na tom skupu, najavio je Gazdić, biće riječi o najvećim problemima sa kojima se država susreće u pogledu očuvanja zivotne sredine.

Gazdić je istakao da je dosad samo rađeno.na “gašenju ekološke ideje” koja je bila naša razvojna šansa.

“Umjesto da pratimo zdravu ideju, ponavljali smo tuđe greške. Najvažnija naša grana, turizam, je ugrožen zbog prirode koja je devastirana”, napomenuo je.

Konferencija je organizavana povodom jubileja – 15 godina od osnivanja i rada EPA i 32 godine od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Gazdić je kazao da je prošle sedmice održana sjednica Savjeta za borbu protv kropucije i da su govoril o borbi protiv “šumske mafije”.

“Naši eksperti svakodnevno su na terenu i moraju da zgaze svaku stopu naše teritorije i nevjerovatni su primjeri uništavanja šuma. To je tako na cijeloj teritoriji Crne Gore i situacija je strašna i to nas je motivislo da pokrenemo ovu priču. Istrajaćemo, kao što smo i za ilegalnu eksploataciju šljunka i to je priča koju je pokrenula nestabilnost i kriza”, istakao je Gazdić.

Rekao je da policija “jako dobro radi” na terenu i da su se angažovali da saznaju ko siječe šume.

“Na terenu imamo oduzimanje opreme i kamiona, ali štetu je teško procijeniti”, navodi Gazdić .

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas