Kosovska vlada formirala radnu grupu za procenu "Trepče"


Radna grupa će pripremiti konačnu procenu za kosovsku vladu najkasnije u roku od tri meseca od donošenja ove odluke, prenosi RTK 2.

Kosovo nikada nije uradilo detaljnu procenu stvarne vrednosti Metalurškog kombinata "Trepča", a u jedinoj studiji o svim prirodnim resursima Kosova iz 1992. godine je procenjeno da materijalni potencijal Trepče može da bude 85 milijardi američkih dolara.

Pored imovine na Kosovu, 31 nekretnina tog kombinata je, kako navodi RTK 2, u republikama bivše Jugoslavije, uključujući fabrike, kancelarije i druge objekte.

U "Trepči sever", kojom rukovode Srbi, ističu da postoji potreba procene imovine, ali ne na način kako je to odlučila vlada u Prištini. Ocenjuju da se bez konsultacija srpske strane radi o političkoj odluci i da nije jasno da li se radi o proceni vrednosti imovine ili popisa osnovnih sredstava i utvrđenih rudnih rezervi.

"Ova aktivnost se sigurno neće kvalitetno odraditi bez uključivanja menadžmenta i ovlašćene kompanije koja to može da radi. To sigurno ne mogu da rade ljudi iz ministarstava, kabineta premijera, ni iz menadžmenta, a pogotovu ne iz sindikata. Procenu vrednosti mogu da rade samo ovlašćene kompanije i to po pravilu revizorske kompanije koje su na glasu i koje imaju dobar poslovni imidž", smatra generalni direktor "Trepče sever" Jovan Dimkić.

Dodaje da, što se tiče vrednosti kompanije, ona je najveća u utvrđenim rudnim rezervama.

"Ti podaci nisu u potpunosti usaglašeni između ‘Trepče jug’ i ‘Trepče sever’, ali možemo reći da za ceo sistem Trepče, ovi brojevi koji se pojavljuju u medijima od 85 milijardi dolara i više su apsolutno preuveličani, rekao bih za nekih 40 do 50 puta najmanje. Oni predstavljaju samo vrednost metala u rudi, u zemlji i to nije realna vrednost. Nakon odbijanja svih troškova eksploatacije rude, transporta, flotacijske prerade, metalurške prerade, dobija se prava vrednost tog metala i ona je mnogostruko manja", ističe Dimkić. Izvor

Preporučeno za vas