Slučaj izazvao burne reakcije na Kosovu

Kosovo: Profesor i policajac među optuženima za silovanje tinejdžerke


Tužioci su u srijedu saopštili da je optuženo šest osoba „na osnovu sumnje da su počinili seksualno zlostavljanje, zloupotrijebili položaj … i izazivanjem trudnoće polnim nasiljem“
Edit

Šest osoba je optuženo zbog navodnog silovanja tinejdžerke, koje je šokiralo javnost na Kosovu.

Tinejdžerku su navodno zlostavljali profesor, a potom i jedan policajac tokom dvije godine od 2017, kada je imala 16 godina.

Tužioci su otvorili istragu nakon izvještaja koji je objavio istraživački portal Insajderi.

Policija je u februaru saopštila da je uhapsila profesora, policajca i ginekologa optuženog da je obavio ilegalni abortus.

Predsjednik Kosova Hašim Tači je tada opisao slučaj kao „tragičan“.

Iskustvo te djevojke je izazvao bijesne reakcije na Kosovu i podstaklo javnu raspravu u parlamentu o statusu žena u društvu.

Tužioci su u srijedu saopštili da je optuženo šest osoba „na osnovu sumnje da su počinili seksualno zlostavljanje, zloupotrijebili položaj … i izazivanjem trudnoće polnim nasiljem“.

Portal Insajderi je objavio da je djevojku prvi put silovao njen profesor 2017. u Glogovcu.

Insajderi navodi da je profesor 2017. počeo seksualne odnose sa djevojkom i obećavao joj brak. Kada je otkrila da je oženjen i da ima djecu, prijavila ga je policiji.

Policajac kojem je ispričala problem prijetio joj je da će njenim roditeljima reći za njenu vezu sa profesorom, ako sa njim ne bude išla u hotel četiri puta nedjeljno, što se događalo tokom 2018. godine.

Kada je zatrudnjela, policajac ju je u januaru 2019. odveo u Prištinu na pobačaj.

Advokat koji je dodijeljen djevojci takođe ju je silovao, kao i ginekolog, prema istom izvoru.

Mediji su prenijeli da su profesor i policajac demantovali optužbe.

Kada je objavljena vijest o nasilju, stotine žena je izašlo na ulice Kosova, tražeći pravdu za žrtve seksualnog nasilja.

Mašući transparentima i uzvikujući slogane protiv policije i tužilaštva, demonstranti su optužili vlasti da ne štite prava žena.

Source link

Preporučeno za vas