Predlažu smanjenje dažbina u dvije faze: Konjević

Konjević: Niže dažbine za rast plata i spas privrede


Sjutra skupštinsko saslušanje na temu visokih opterećenja na zarade
Edit

Smanjenje opterećenja na rad omogućilo bi povećanje zarada za oko 140 hiljada radnika koji u Crnoj Gori rade u malim i srednjim preduzećima, a poslodavci bi imali više novca za biznis i nove razvojne projekte, kazao je poslanik SDP-a Raško Konjević obrazlažući inicijativu te partije na osnovu koje je za sjutra zakazano konsultativno saslušanje na temu visokih poreskih opterećenja na zarade.

“Prema predlogu SDP u prvoj fazi smanjila bi se opterećenja sa sadašnjih 65% na 58%, a u narednoj fazi na 53-55%. Time bi Crna Gora povećala svoju konkurentnost i stvorila bolje uslove za nove investicije. Izrazito su visoka opterećenja ako poslodavac na jedan euro isplaćene neto zarade mora da ima trošak prema državi od oko 65 centi. Ovakva opterećenja su među najvećim u regionu i za posljedicu imaju veliku sivu ekonomiju”, naglasio je Konjević.
On navodi da je SDP podržao inicijative Privredne komore i Unije poslodavaca i promoviše ih u Skupštini kroz dozvoljeni pritisak na Vladu.

“Prosječna zarada u posljednje tri godine je na istom nivou oko 513 eura, a troškovi života stalno rastu tako da je realna zarada manja oko 2,5% i prema zvaničnim podacima. I onda imate paradoksalnu situaciju, Vlada se hvali ekonomskim rastom, najvećim u regionu, a realne zarade se smanjuju. Smanjenje opterećenja pozitivno bi se odrazilo i na formalnu i na neformalnu zaposlenost. Proširila bi se poreska baza, a Vlada bi prema svim istraživanjima, već u drugoj godini, imala veće poreske prihode zbog rasta zaposlenosti, smanjenja sive ekonomije, novih investicija”, istakao je Konjević.
Smanjenje dažbina, prema njegovim riječima, trebalo bi da prati bolji rad vladinih institucija.

“Više ne smije da bude privilegovanih koji ili ne plaćaju poreze ili im država to toleriše, a da inspekcije kontrolišu samo one koji uredno plaćaju poreze i doprinose. Nepravedno je da oni koji redovno plaćaju poreze ispaštaju zbog visokih nameta, a da oni politički privilegovani i dalje nastavljaju sa praksom neplaćanja poreza ili osiguravanja radnika na minimalac”, naveo je poslanik SDP-a. 

Kako u drugim državama mogu da rastu zarade

Konjević navodi da se Vlada hvali uvećanim prihodima, ali da zaboravlja da je u tri godine uvećan PDV i akcize i da je tako direktno „zavukla ruka“ u džep građana.

“Nezamislivo je da imate stope rasta u prosjeku preko 4%, a da to građani ne osjete kroz povećanje zarada. I kad pričate o rastu BDP-ja onda građani logično postavljaju pitanje – gdje je korist za nas građane za koje bi vlast trebalo da radi?”, kazao je Konjević.
On je naveo primjere Hrvatske koja je dva puta povećavala minimalnu zaradu, a istovremeno smanjila PDV na struju i uvela olakšice za zapošljavanje mladih, kao i da su BiH i Srbija sproveli slične mjere.

“Poljska, Slovačka, Mađarska i Rumunija u posljednje tri godine povećale su zarade u prosjeku preko 15%, a u svim tim državama je manji rast BDP-a nego u Crnoj Gori”, naveo je Konjević.

Source link

Preporučeno za vas