Ilustracija

Koju hranu je bolje kupiti zamrznutu nego svježu?


Smrznuti grašak sadrži više nutrijenata nego onaj svježi
Edit

Niske temperature spriječiće brza kvarenja namirnica, a dopustiće vam i da ih konzumirate izvan sezone. Smrznute verzije ne sadrže bakterije i nijesu sklone kvarenju, a ponekad imaju i više nutritivnih vrijednosti nego svježe namirnice. Iz tih razloga, ovih pet namirnica bolje je kupovati smrznute nego svježe, navodi onhealth.com. 

1. Grašak

Smrznuti grašak sadrži više nutrijenata nego onaj svježi, a razlog je  u činjenici da svježi grašak gubi vitamine i minerale kroz nekoliko sati ili dana od branja. Smrznuta verzija pak, ubrana je, pripremljena i smrznuta u trenucima kada je nutritivna vrijednost graška najveća.

2. Mljevena junetina

Mljevena junetina kvari se brže nego čitav komad mesa jer je takvo meso izloženije kiseoniku. U tom obliku meso je izloženije i bakterijama koje se ubrzano množe dok smrznuta verzija neće dopustiti nastanak bakterija. 

3. Bobičasto voće

Maline, jagode i borovnice slatko su ljetnje voće, ali nerijetko se dogodi da ga zahvati plijesan još i na policama u prodavnici. S druge strane, smrznuto voće neće zahvatiti biće spremno za konzumaciju čak i kada ne traje sezona njegovog sazrijevanja.

4. Brokula

Nutritivne vrijednosti brokule ne mijenjaju se smrzavanjem, dok će svježa brokula ubrzo postati blijeda i opuštena. Ona će smrznuta ostati svježa sedmicama. 

5. Mango

Ključni problem odabira manga je njegovo kratko stanje savršene zrelosti. No, prehrambene kompanije znaju kada je najbolje vrijeme za branje voća i smrzavanje, zato je i smrznuta verzija puno bolji ozbor nego ona svježa. 

Source link

Preporučeno za vas