Kim Džong Un

Kim: Uskoro ćemo svijetu pokazati novo strateško oružje


Lider Sjeverne Koreje je optužio administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa da namjerno odugovlači u nuklearnim pregovorima s Pjongjangom
Edit

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un upozorio je da će njegova zemlja uskoro pokazati svijetu novo strateško oružje i optužio administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa da namjerno odugovlači u nuklearnim pregovorima s Pjongjangom.

Državna agencija KCNA javila je da je Kim tokom četvorodnevne konferencije vladajuće komunističke partije u Pjongjangu rekao da Sjeverna Koreja nikada neće odustati od svoje bezbjednosti zarad ekonomske koristi, u vrijeme, kako je kazao, sve većeg američkog neprijateljstva i prijetnji nuklearnim oružjem.

Kimova izjava uslijedila je poslije jednomjesečne pat pozicije između Vašingtona i Pjongjanga zbog sporova među kojima su razoružavanje Sjeverne Koreje i ukidanje američkih sankcija toj zemlji.

“Ako SAD nastave s neprijateljskom politikom prema Sjevernoj Koreji, nikada neće biti denuklearizacije na Korejskom poluostrvu i Sjeverna Koreja će uporno razvijati neophodno strateško oružje za bezbjednost države dok Vašington ne prekine s neprijateljskom politikom”, rekao je Kim.

Kim, međutim, nije pokazao nikakav jasan znak da će u potpunosti napustiti pregovore sa SAD ili da će obnoviti probe atomskih bombi i interkontinentalnih balističkih raketa koje je suspendovao na osnovu moratorijuma iz 2018. godine.

Tramp: Mi smo potpisali dogovor

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da i dalje vjeruje u želju sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una da denuklearizuje zemlju, uprkos objavi iz Pjongjanga o prekidu moratorijuma na nuklearne probe.

“Mi smo potpisali dogovor koji govori o denuklearizaciji. To je bila glavna rečenica, i to je urađeno u Singapuru. Mislim da je on čovjek koji drži riječ”, rekao je Tramp novinarima sinoć prije odlaska na doček Nove godine u svom odmaralištu na Floridi.

Source link

Preporučeno za vas