Kfor o albanskim vojnicima: Nije nam bila namera da provociramo

Kfor o albanskim vojnicima: Nije nam bila namera da provociramo


U Severnoj Mitrovici boravila je grupa vojnika iz različitih država članica NATO koje čine deo Kfor, među kojima su bila i četvorica albanskih vojnika.

Vojnici su se od glavnog mosta na Ibru prošetali do spomenika Knezu Lazaru koji se nalazi u centru grada, gde su i fotografisani.

Taj prizor je izazvao brojne negativne reakcije na društvenim mrežama, a reagovale su i političke partije navodeći da se radi o provokaciji.

Iz Kfora, međutim, poručuju da namera nije bila provokacija i podsećaju da je Albanija članica NATO već 10 godina, kao i da je grupa bila sastavljena od pripadnika brojnih nacija.

"Ovo nije provokacija, već zajednička aktivnost NATO, a prisustvo četiri albanska oficira ne bi trebalo nikoga iznenaditi jer je Albanija član NATO već 10 godina. Osim toga, trebalo bi da bude poznato da Albanija takođe doprinosi misiji Kfora", ističe se u saopštenju međunarodne mirovne misije pod vođstvom Alijanse dostavljenom Tanjugu.

Dodaje se da se aktivnost Kfora sastoji od posete različitim mestima na Kosovu, uključujući Mitrovicu i druge lokacije na severu.

Povodom, kako kažu, širenja neodgovornih glasina i izazivanja neosnovane zabrinutosti među stanovništvom, Kfor poručuje da je situacija na severu, kao i širom Kosova, "apsolutno pod kontrolom i da nema nikakvih naznaka ili dokaza o mogućim nemirima ili nasilju".

U saopštenju se ističe da Kfor nastavlja da bude nepristrasno posvećen svom mandatu datom od strane UN kako bi zaštitio sve ljude na KiM.Izvor

Preporučeno za vas