Kancelarija za KiM: Napad u Cernici, strah i strepnja za Srbe

Kancelarija za KiM: Napad u Cernici, strah i strepnja za Srbe


Iz Kancelarije za KiM poručuju da je napad na Stanišu Jovanovića, kome su nanete višestruke povrede nožem, pokazao je da za Srbe na Kosovu i Metohiji nema predaha, te da su osuđeni da i pretpraznične dane proživljavaju u strepnji i strahu.

"Ne ulazeći u motive ovog napada, čiji je počinilac bio dvadesetogodišnji Albanac, moramo da konstatujemo da se mesecima na Kosovu i Metohiji podgreva antisrpska atmosfera, koja svakako ne deluje destimulativno na potencijalne nasilnike", dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaju, da su napadi na Srbe i njihovu imovinu postali nešto što se toleriše. 

"Kada se stvori društvena klima u kojoj su napadi na Srbe i njihovu imovinu postali nešto što se toleriše i što ne izaziva najširu osudu, onda se napadi zaista i događaju".

Iz Kancelarije zahtevaju da se prekine sa progonom Srba.

"Zahtevamo od svih stranaka i privremenih institucija u Prištini da prekinu sa progonom Srba, jer kada se čitav politički establišment i pravosuđe upuste u hajku na Srbe i Srbiju, onda neminovno svaka devijantna osoba to može protumačiti kao davanje saglasnosti za svaki individualni čin nasilja", navodi se u saopštenju.

Pozivaju međunarodne činioce da nasilju stanu na put. 

"Na Kosovu i Metohiji događa se vladavina nasilja i ponovo upozoravamo međunarodne činioce da je poslednji trenutak da se razuzdanom albanskom šovinizmu stane na put".Izvor

Preporučeno za vas