Kakvi će biti efekti najnovijih mera Prištine

Kakvi će biti efekti najnovijih mera Prištine


Više ne pomaže ni primarno geografsko poreklo – oni koji su iz taksa od 100 odsto bili izuzetak, sada su pravilo.

"Od uvođenja mere Srbiji i BiH, u ovo ministarstvo stiglo je oko 50 zahteva za oslobađanje od takse više stotina hiljada proizvoda. U tom slučaju taksa gubi smisao i zato je bitno da se svi proizvodi koji dolaze iz Srbije tretiraju jednako. Želeći da postoji jednak tretman za sve ove kompanije, koje, nažalost, dolaze od saveznika i prijatelja Kosova, preporučio sam to Vladi", rekao je kosovski ministar trgovine Endrit Šalja.

Reč je o devet kompanija koje su bile izuzete, poput "Koka-Kole", "Rauha", "Gorenja", "Henkela"…

"Ova iznenadna odluka koja je danas doneta definitivno će imati uticaj na naše poslovanje, ali ćemo se potruditi da se prilagodimo, koliko je to moguće", naveli su iz "Koka-Kole".

Neke od njih deo su američke privredne komore koja okuplja i one koji su politički prijatelji Prištine.

"Svakako da pogađa jer Američku privrednu komoru čini 200 kompanija, od kojih jednu trećinu američke, trećinu multinacionalne evropske kompanije, trećinu najbolje srpske kompanije. U meri u kojoj izvoze u region i Evropu izvoze proporcionalno manje i na Kosovo i to će imati uticaj. Ne bih sad o tome u kojoj meri će to uticati na prihode. To neće uticati na to da drastično ugrozi poslovanje ili opstanak tih kompanija, ali će imati negativan uticaj", kaže Zoran Petrović, predsednik UO Američke privredne komore.

Mediji prenose da je Ramuš Haradinaj pitao ministra trgovine da li će takva odluka ugroziti odnose sa tim brendovima, na šta mu je odgovorio da je dogovoreno da do kosovskog tržišta roba dolazi iz pogona koji su u drugim zemljama.

"Nemam takvu vrstu informacije", rekao je Zoran Petrović.

Beograd je izmerio štetu. Za prvi mesec za 34,6 miliona je manje plasirane robe nego u istom periodu prošle godine.

"Priština tone sve dublje i dublje u živo blato sopstvenih suludih odluka i da nije tužno bilo bi gotovo smešno, to vam pokazuje da nisu iskreni kada kažu da žele normalne odnose. Međunarodna zajednica nije na vreme reagovala na sulude poteze Prištine", rekao je Đurić.

Odluka o taksama na robu iz centralne Srbije biće ukinuta kad Srbija prizna Kosovo – čulo se više puta od prištinskih predstavnika. Da se to neće dogoditi, više puta odgovorio je Beograd!Izvor

Preporučeno za vas