Erupcija vulkana na Bijelom ostrvu

Izviđački letovi nisu otkrili preživjele nakon erupcije vulkana


Premijerka Novog Zelanda je pitala zašto je turistima bilo dozvoljeno da posjete Bijelo ostrvo, iako su seizmolozi upozorili na opasnost od erupcije vulkana prošlog mjeseca
Edit

Policija Novog Zelanda saopštila je da vjeruje da nema više preživjelih poslije erupcije vulkana na Bijelom ostrvu.

Nakon jučerašnje erupcije vulkana potvrđeno je pet smrtnih slučajeva, dok se osam ljudi vode kao nestali, međutim, policija tvrdi da vjerovatno nisu preživjeli, prenosi Rojters.

“Izviđački letovi iznad Bijelog ostrva na Novom Zelandu nisu otkrili preživjele”, saopštila je policija i dodala da je pokrenuta istraga.

Premijerka Novog Zelanda, Džasinda Ardern, navela je da su avioni letjeli iznad ostrva više puta, ali da ni u jednom trenutku nisu primijećeni znakovi života, prenosi RTS.

Ardernova je zatražila odgovor na pitanje zašto je turistima bilo dozvoljeno da posjete Bijelo ostrvo, iako su seizmolozi upozorili na opasnost od erupcije vulkana prošlog mjeseca.

“Ova pitanja moraju da se postave i na njih mora da se da odgovor”, rekla je Ardern u parlamentu, prenosi Rojters.

Novozelandska agencija za seizmičko praćenja GeoNet podigla je nivo upozorenja za vulkan 18. novembra sa jedan na dva na skali od pet jer je primetila porast sumpor-dioksida koji potice iz magme duboko u vulkanu.

U ponedjeljak nakon erupcije nivo upozorenja podignut je na četiri, ali je smanjen na tri kako su se aktivnosti smanjivale.

Source link

Preporučeno za vas