Izložba Uroša Predića u Herceg Novom

Izložba Uroša Predića u Herceg Novom


Uroš Predić, “Hercegovački begunci” 1889., Foto: hercegnovi.cool

Uroš Predić, “Hercegovački begunci” 1889., Foto: hercegnovi.cool

Izložba “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?” biće otvorena prvog jula u Herceg Novom u organizaciji Javne ustanove Gradski muzej ‘Mirko Komnenović’ i galerije ‘Josip Bepo Benković’, a autorka je viši kustos-istoričar umjetnosti Olivera Skoko.

”Riječ je o postavci koja je premijerno prikazana 2017. godine u Narodnom muzeju Zrenjanin povodom 160 godina od rođenja velikog slikara, a potom je uspješno gostovala u Beogradu, Kraljevu i Kikindi”, istakli su organizatori u saopštenju i izostavili tačno vrijeme otvaranja izložbe naglašavajući će radovi već prvog jula biti postavljeni u prostoru.

Posjetioci će u Herceg Novom moći da pogledaju 29 slika i crteža Uroša Predića, koji se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin, a slikarev život i stvaralaštvo biće prikazani u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, te povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gdje je i umro 1953. godine.

”Biće istaknut i Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom. Na izložbi će biti predstavljeni i dječji crteži Uroša Predića koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina. Jedna od najpoznatijih Predićevih slika ‘Vizija u oblacima’ zauzeće posebno mjesto uz detaljnu interpretaciju slike s upisanim objašnjenjima”, dodaje u najavi Olivera Skoko.

Izložba će u Herceg Novom biti otvorena do 14. avgusta.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas