Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina


Biračka mesta su otvorena u sedam časova, a pravo glasa na trećim redovnim izborima ima 507.183 birača, koji širom Srbije glasaju do 20 sati na 926 biračkih mesta.

Izborni proces za Nacionalne savete nacionalnih manjina za sada protiče bez nepravilnosti, saopštila je Republička izborna komisija.

Osamnaest nacionalnih manjina članove Saveta bira na neposrednim izborima, a četiri – hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska – putem elektorskih skupština. Te skupštine počele su u 12 časova.

Hrvatska zajednica prva je završila izbore za članove Nacionalnog saveta, a njeni predstavnici su posle elektorske skupštine, održane u starom parlamentu u Kralja Milana, izrazili zadovoljstvo pokazanim jedinstvom.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samuprave Ivan Bošnjak rekao je da se svih 77 elektora izjasnilo za listu "Hrvati zajedno", na čelu sa Jasnom Vojnić.

Posle hrvatske zajednice, Savet su izabrali i predstavnici Makedonaca, ali glasanju za listu čiji je nosilac Borče Veličkovski nije prisustvovalo 20 elektora, koji su skupštinu napustili "nezadovoljni uplivom politike u izbor Saveta".

Elektorske skupštine crnogorske i ruske nacionalne manjine još traju u Domu Narodne skupštine. 

Za glasanje za crnogorski Nacionalni savet štampano je 115 listića, za makedonski 79, ruski 103 i hrvatski 82.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je za RTS da očekuje fer i korektnu borbu na današnjim izborima. Ovi izbori se, kaže Ružić, mogu nazvati "svetkovinom demokratije" jer oko pola miliona ljudi na današnji dan ima priliku da na njima afirmiše svoju kulturu, jezik i tradiciju.

Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Njihov broj zavisi od brojnosti nacionalne zajednice – minimalan je 15, a maksimalan 35.

Najviše listi – sedam, odnosno šest – podneli su Rusini i Albanci.

Romi su predali pet, Bošnjaci, Rumuni i Slovaci po četiri, Aškalije, Egipcjani, Nemci i Česi po tri liste.

Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu.

Predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor glasao je oko osam časova na biračkom mestu broj 43, u osnovnoj školi "Petefi Šandor" u Nosi kod Subotice.

"Ovom prilikom bih želeo da pozovem sve moje sugrađane, a ima ih više od 550.000 koji su se upisali u manjinske biračke spiskove, da od današnjeg dana napravimo svečarski dan jer je ovo praznik demokratije. Dugo smo se borili za to da stvorimo institucionalni okvir za upravljanje onim tokovima društva koji su bitni za očuvanje nacionalnog identiteta. To je jedno dostignuće koje je na čast i ugled Republike Srbije, i mislim da je danas dan da potvrdimo da je to sve imalo smisla", rekao je Pastor.Izvor

Preporučeno za vas