Sa sjednice Vijeća

“Iz zemlje i okruženja probali da ugroze vitalne ustavne i demokratske vrijednosti Crne Gore”


Vijeće ocjenjuje da su organizaciju i same protestne šetnje pratile snažna i negativna politička, i neprimjerena i agresivna medijska kampanja uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti – sa cilljem uznemiravanja javnosti i građana, i podsticanja nereda i nestabilnosti
Edit

Crna Gora se pokazala kao sigurna i bezbjedna država uprkos subverzivnim aktivnostima iz zemlje i neposrednog okruženja, zaključeno je na današnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

“Vijeće za nacionalnu bezbjednost na današnjoj sjednici upoznalo se sa informacijama Uprave policije i drugih državnih organa o aktivnostima koje su preduzimane radi osiguravanja stabilnog javnog reda i mira za vrijeme novogodišnjih i božićnih praznika, kao i o aktivnostima u vezi sa protestima povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnog položaja vjerskih zajednica, a koji predstavlja savremeni pravni okvir za kulturnu i demokratsku emancipaciju crnogorskog društva”, navodi se u saopštenju Vlade.

Vijeće je, kako je saopšteno, konstatovalo da je za vrijeme praznika u Crnoj Gori boravio veliki broj turista, te da je više od šezdeset hiljada građana dočekalo i proslavilo Novu godinu na otvorenom prostoru, bez ijednog ozbiljnijeg incidenta.

Time se, ističu, Crna Gora još jednom potvrdila kao bezbjedna zemlja za sve njene građane, odnosno sigurna i poželjna destinacija za sve veći broj turista.

“Vijeće je detaljno analiziralo i tok okupljanja i protestnih šetnji u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske u svim gradovima, u periodu od 26. decembra 2019. do 7. januara 2020. godine, kao i okolnosti i rizike koji su ih pratili, a mogli su usložiti bezbjednosne prilike u zemlji”, navodi se u saopštenju.

Vijeće ocjenjuje da su organizaciju i same protestne šetnje pratile snažna i negativna politička, i neprimjerena i agresivna medijska kampanja uz veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti – sa cilljem uznemiravanja javnosti i građana, i podsticanja nereda i nestabilnosti.

“Nosioci tih aktivnosti bili su iz zemlje, ali i iz našeg neposrednog okruženja – sa jasnom namjerom dezinformisanja građana, a posebno vjernika o navodnom scenariju upada u vjerske objekte Srpske pravoslavne crkve; protjerivanju sveštenika; i pritiscima na srpsku zajednicu u Crnoj Gori. Subverzivne aktivnosti su išle i u pravcu kompromitacije države, njenih simbola, nosilaca državne vlasti, kao i pozivanja na konačni obračun sa ustavnim poretkom, pravnom državom, i organima reda i bezbjednosti – i to svim sredstvima. Dakle, njihov cilj je bio ugrožavanje vitalnih ustavnih i demokratskih vrijednosti Crne Gore”, stoji u saopštenju.

Državni organi i rukovodstvo su, dodaje se, odgovorili zakonito, i uz “iskazanu trpeljivost na jedan od ozbiljnijih ataka na našu stabilnost i mir.” 

Sistem bezbjednosti, prije svega crnogorska policija, ističe se, profesionalno je obezbijedio uslove za neometano okupljanje vjernika i građana, ali i ostvarivanje prava i sloboda svih drugih, uz stabilan javni red i mir.

Vijeće konstatuje i visok stepen odgovornosti najvećeg broja građana i učesnika protestnih okupljanja, koji nijesu podlegli “nezapamćenoj kampanji i dezinformacijama o ugroženosti njihovih vjerskih prava i sloboda”.

Takođe je evidentan, ističe se, pozitivan pristup Mitropolije crnogorsko-primorske koja je svojim stavom doprinijela mirnim okupljanjima, odupirući se i “određenim političkim uplitanjma iz Crne Gore, ali i onima van nje.”

Vijeće je, kako je saopšteno, zaključilo da je Crna Gora je slobodno i demokratsko društvo u kojem se bez ograničenja mogu iznositi različita mišljenja u odnosu na mnoga društvena pitanja kao i politike Vlade. Jedini uslov je, ističu, da se organizuju po zakonu i bez ugrožavanja prava drugih.

“Ono što nije, niti će biti dozvoljeno, jeste spoljno miješanje u naše unutrašnje prilike, odnosno u naše suvereno pravo da sami i slobodno vodimo spoljnu i unutrašnju politiku. Crnoj Gori kao građanskom i demokratskom društvu pripada isključivo i legitimno pravo da štiti slobode i uređuje prava svih građana koji u njoj žive”, zaključuje se u saopštenju.

Source link

Preporučeno za vas