Ivanović

Ivanović pisao Markoviću: Sastanak da ne bude bacanje prašine u oči javnosti


Za najjači opozicioni savez, Demokratski front, dijalog sa premijerom Duškom Markovićem nije opcija.

“Ovaj poziv doživljavamo kao očajnički pokušaj čovjeka koji je svjestan da plovi na Titaniku i to kao prvi oficir, a da je kapetan čovjek koji je izgubio razum. Samo potpuno neiskusni ili eventualno zluradi čovjek koji bi primio poziv od Markovića u ovom momentu bi mogao da odgovori pozitivno na taj poziv jer to bi bilo davanje nekakvog kiseonika njegovoj Vladi”, kazao je poslanik DF-a, Slaven Radunović.

I u Demokratskoj Crnoj Gori su još juče poziv Markovića okarakterisali kao klasičnu obmanu, kako kažu, “premijera blefera” koji vrlo nevješto pokušava da simulira demokratiju. Demokrate ocjenjuju i da su pozivi Markovića na dijalog izgubili bilo kakvu vrijednost jer su unaprijed sračunati na novu prevaru.

U SDP-u još vagaju.

“SDP kao demokratska i evropska partija uvijek bila i ostala privržena dijalogu. Tako će biti i ovog puta, naravno ukoliko procijenimo da postoji ozbiljan politička namjera da se u izbornoj godini dijalogom riješe krupni politički i institucionalni problemi u društvu”, kazala je predsjednica te partije, Draginja Vuksanović-Stanković.

Iz SNP-a navode da Vlada na čelu s Markovićem prvo mora da se dogovori sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i ostalim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, pa tek onda može uslijediti dijalog o izbornom zakonodavstvu i evropskom putu Crne Gore. 

U Ujedinjenoj Crnoj Gori ističu da su raspoloženi za razgovor, ali pod jednim uslovom.

“Prvo mora prestati gotovo javna policijska tortura. Morate vratiti naše Specijalne policijske jedinice u “kasarnu”. Morate prestati sa sijanjem straha. Morate pokazati da Vladu ne vodi lider DPS-a. Morate nas uvažiti da bismo razgovarali”, kazao je poslanik Ujedinjene, Goran Danilović.

Premijer Marković je na dijalog o temama koje bi trebalo da dovedu do uspješnog okončanja evropske integracije Crne Gore pozvao i nevladin sektor. I dok u Centru za demokratsku tranziciju i Građanskoj alijansi poziv Markovića vide kao odgovoran potez kome će se odazvati jer smatraju da je dijalog neophodan, u MANS-u kažu da za dijalog moraju biti ispunjeni određeni uslovi.

“Taj poziv vidim kao jedno vrhunsko licemjerje od strane premijera Markovića i smatram da je on upućen u cilju ostvarivanja nekih dnevno-političkih potreba. Prije nego što bi bilo kod od nas trebao da kaže “da mi prihvatamo dijalog s Vladom Crne Gore, Duško Marković i kompletna Vlada moraju da daju odgovore na neka vrlo konkretna pitanja koja se tiču i transparentnosti Vlade, evo da ne idemo dalje od toga zašto se Marković ne izjasni da li je Vladin avion korišćen za privatne potrebe”, kazao je Dejan Milovac iz MANS-a.

Pismo za dijalog stiglo je i štampanim medijima. 

Predsjednik Borda direktora Vijesti, Željko Ivanović, u pismu premijeru Markoviću kaže da će on ili neko od njegovih kolega doći na sastanak, ali da od sastanka očekuje da ne bude bacanje prašine u oči domaćoj, a posebno međunarodnoj javnosti i još jedan jeftini pokušaj vlasti da dobije male poene kod Brisela, a da sve ostane po starom. 

Ivanović je kazao da ga je obradovao Markovićev poziv za dijalog, tim prije što je, kako ističe, poziv došao dan  nakon što je lider DPS-a Milo Đukanović, sa mjesta predsjednika svih građana, stavio Vijesti u red neposlušnih i nedobronamjernih. “Koji rade protiv državnih interesa i kojima bi bilo najbolje da se ugase a njegovi osnivači i urednici isele iz Crne Gore. Dakle, bio sam obradovan Vašim pozivom jer sam shvatio da se Vi ne slažete sa predsjednikom po ovom pitanju već da smatrate da umjesto iseljavanja Vijesti, one, to jest njihov predstavnik treba biti pozvan na dijalog o jednom tako važnom pitanju kao što je transformacija crnogorskog društva u skladu sa evorpskim vrijednostima”, naveo je Ivanović u pismu premijeru.

Dijalog bi, naglašava Ivanović, trebalo da je crnogorska svakodnevica, a ne izuzetak, zato su rezultati tog dijaloga ono po čemu se jedino mogu mjeriti Markovićeve namjere i stremljenja.

“Vi ste vlast g.Markoviću u ovoj zemlji, vi ste Premijer, zato Vi nemate opravdanja ako i nakon ovog dijaloga koji otvarate, u Crnoj Gori sve ostane po starom. A to staro se svodi na mnogo puta ponovljeni stav Brisela – nedostatak političke volje za suštinskim, a ne samo „papirološkim“ promjenama,” ističe Ivanović.

On je podsjetio premijera da je u nizu posljednjih Izvještaja o napretku Evropske komisije, stanje i politika Vlade u medijima dobijala najlošiju ocjenu. 

“Kako je to i oblast koja nas najviše dotiče nećete zamjeriti ako se na nju malo šire osvrnem. Vi ste u inaguracionom govoru rekli da ćete promijenniti zatečeno stanje kada je u pitanju odnos Vlade i premijera sa medijima – da nećete više imati svoje medije već da ćete se truditi da svako slobodno radi svoj posao, vi da vodite Vladu a mediji da izvještavaju o radu Vlade i svim drugim pitanjima. Kao što znate, nakon tri po godine, rezultati su skromni. Ili preciznije je reći – situacija je nepromijenjena. Čak u nekim segmentima još gora. Na našu veliku žalost. Vlada, javna preduzeća, lokalne samouprave i dalje nemilice troše novac na medije koji svojom tržišnom pozicijom, uticajem i kredibilitetom to ne zaslužuju. Vlasnici tih medija su inače kontraverzni grčki tajkun Petros Statis i još kontraverzniji malezijski investitor i kockar Pol Pua. S druge strane, tržište elektronskih medija je dodatno urušeno tako da je Crna Gora postala prva zemlja u Evropi u kojoj jedna Medija bajing agencija ima svoju tv stanicu (TV Nova i Direkt Media) dok je, povrh toga, omiljeni tv kanal predsjednika vaše stranke TV Pink, nakon prodaje i prelaska u kablovsku mrežu, ekspresno ušao kao medij u stranom vlasništvu u mjerenja a time i u marketinški kolač malenog i siromašnog crnogorskog tržišta”, naveo je Ivanović.

On je naglasio da samo dijalog sa evropskim rezultatima ima smisla.

“Dakle, poštovani Predsjedniče, sa zadovoljstvom ćemo uzeti učešće u dijalogu, sigurni da je svaki dijalog jedini put i način za rješavanje svih pitanja, ali želimo samo da Vam krajnje dobronamjerno skrenemo pažnju da očekujemo dijalog sa evropskim rezultatima. Jer samo takav dijalog ima smisla. Umjesto dobijanja štrihova očekujemo da pokažete javnosti i nama učesnicima tog dijaloga, da su Vam namjere drugačije i da ćete odmah nakon dijaloga pokazati domaćoj i evropskoj javnosti koje ste sve konkretne mjere preduzeli iz ključnih oblasti evropske agende. Samo ako zaista imate takve namjere i posebno ako ste odlučni da istrajete na takvom pristupu, pomenuti dijalog i Vaš poziv ima smisla”, zaključio je Ivanović u obraćanju predsjedniku Vlade.

I iz dnevnika Dan najavljuju dolazak kako bi premijeru kritike saopštili u lice.

“Kao predsjednik Komisije za istrage napada na novinare i urednik najtiražnijeg dnevnog lista u zemlji iznijeću primjedbe na medijski ambijent koji vlast kreira, ugroženost nezavisnih medija kao stubova demokratije. Država je dužna da obezbijedi slobodan i siguran rad medija jer bez toga nema ni slobodnih izbora. To će biti i prilika da pokažemo da mi koji smo kritičari režima nijesmo neprijatelji države. Naprotiv”, kazao je urednik Dana, Nikola Marković.

Marković je u pismu uz ostalo naveo da je dijalog potrebno voditi o izbornim i medijskim, ali i zakonima koji će unaprijediti vladavinu prava u Crnoj Gori.

Source link

Preporučeno za vas