Milanović

Istraživanje: Milanović bi dobio više glasova od Grabar-Kitarović u drugom krugu


Milanović bi mogao računati, ako ih uvjeri da izađu na birališta, na 100 posto glasova Darija Juričana, Dejana Kovača, zatim 86 posto glasova Dalije Orešković, 80 posto glasača Katarine Peović, ali i 69 posto birača Mislava Kolakušića, te 63 posto birača Ivana Pernara
Edit

Da se danas održava drugi krug izbora za predsjednika Hrvatske, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović osvojio bi 48,4 posto birača, a kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović 41,1 posto, dok je neodlučno 10,4 posto birača, pokazalo je istraživanje Nove TV, prenosi portal 24sata.hr.

Kolinda Grabar-Kitarović
Grabar-Kitarović(Foto: BETA/AP)

Istraživanje je sprovela agencija IPSOS na 1.027 građana Hrvatske metodom telefonskog anketiranja. Istraživanje je provedeno 23. decembra 2019. godine. Maksimalna greška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge stranaka +/-3,7%.

Hrvatska 5. januara bira predsjednicu ili predsjednika u drugom krugu. 

Milanović je prema još uvijek nepotpunim podacima Hrvatskog izbornog povjerenstva u prvom krugu dobio 29,55 posto glasova, a Grabar-Kitarović 26,65 posto.

Ko je preoteo birače ostalih kandidata

Milanović bi mogao računati, ako ih uvjeri da izađu na birališta, na 100 posto glasova Darija Juričana, Dejana Kovača, zatim 86 posto glasova Dalije Orešković, 80 posto glasača Katarine Peović, ali i 69 posto birača Mislava Kolakušića, te 63 posto birača Ivana Pernara.

Kolinda Grabar-Kitarović pak može računati na 64 posto birača Miroslava Škora, a Zoran Milanović na 28 posto.

Ko su birači Zorana Milanovića, a ko Kolinde Grabar-Kitarović 

Da je drugi krug i nova igra, pokazuje i ovo istraživanje. 

Milanović dobija 51 posto glasova mladih do 29 godina, ali i 60 posto birača od 30 do 44 godine. Može računati na 56 posto birača s VSS-om i 52 posto birača u gradovima. U prednosti je u Zagrebu s 54 posto, Sjevernoj Hrvatskoj s 53 posto te u Primorju i Istri sa 60 posto.

Grabar-Kitarović pak može računati na većinu birača od 45 do 59 godina, njih 52 posto. Oni s osnovnom školom bi većinski, odnosno njih 46 posto, glas dali Kolindi Grabar-Kitarović, a većinsku podršku ima među biračima na selu 52 posto. Grabar- Kitarović pobjeđuje u Slavoniji s 52 posto, Banovini i Kordunu s 63 posto te Dalmaciji s 44 posto.

Kada su građani odlučili kome dati glas 

Većina građana odlučila je glas dati prije izbora njih 53 posto. No 21 posto odlučilo se za koga glasati tek nakon objave svih kandidatura. U završnici kampanje kome će dati glas odlučilo je 16 posto građana, a na sam dan izbora njih devet posto. Ne zna njih jedan posto.

Source link

Preporučeno za vas