Istorijske odluke na Samitu NATO u Madridu ojačaće bezbjednost Evrope

Istorijske odluke na Samitu NATO u Madridu ojačaće bezbjednost Evrope


Krivokapić i Havisto, Foto: MVP

Krivokapić i Havisto, Foto: MVP

Istorijske odluke na Samitu NATO-a u Madridu ojačaće bezbjednost evropskog kontinenta, ocijenio je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) su kazali da Krivokapić, koji učestvuje na NATO samitu u Madridu, prvog dana Samita prisustvovao sastanku Sjevernoatlanstkog savjeta (NAC) na nivou šefova država i vlada, uz učešće ministara vanjskih poslova i odbrane.

Iz MVP-a su naveli da su u uvodnom dijelu sastanku govorili generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, premijer Španije Pedro Sančez, kao i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski u online formatu.

“Na sastanku 30 zemalja članica, koji je nastavljen iza zatvorenih vrata, pozdravljeno je potpisivanje istorijskog sporazuma između Turske, Švedske i Finske, čime se otvara put za članstvo ovih nordijskih zemalja u NATO, te ojačava bezbjednost evropskog kontinenta”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ključne teme o kojima saveznici raspravljaju su politika odvraćanja i odbrane, odnosi s Rusijom u svijetlu agresije nad Ukrajinom, jačanje partnerstva sa Evropskom unijom (EU) i indo-pacifičkim državama.

Na Samitu, osim lidera zemalja članica NATO-a učestvuju i šefovi država i vlada Gruzije, Ukrajine, Finske, Švedske, Japana, Australije, Novog Zelanda i Republike Koreje, kao i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Kako je saopšteno, na marginama prvog dana Samita u Madridu, Krivokapić je razgovarao sa šefom diplomatije Finske Pekom Havistom.

“Tokom razgovora sa kolegom Havistom, pozdravljen je istorijski trilateralni sporazum sklopljen u Madridu, koji je pokazao da je politika otvorenih vrata živa, te da je NATO spreman za nove članice – Finsku i Švedsku”, kazali su iz MVP-a.

Iz MVP-a su dodali da je prenesena snažna podrška Crne Gore njihovom što skorijem pridruživanju i istaknuta spremnost i za produbljivanje saradnje u bilateralnoj ravni međusobnom razmjenom poziva za zvanične posjete.

“U nastavku dana, planirana je radna večera na nivou ministara vanjskih poslova, uz prisustvo šefova diplomatija Jordana i Islamske republike Mauritanije”, naveli su iz MVP-a.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas