Spasioci na mjestu gdje se srušio ukrajinski avion

Iranci ne daju crne kutije Amerikancima


U padu putničkog aviona ukrajinske kompanije u Iranu stradalo 176 osoba, eksperti upozoravaju da je prerano spekulisati o uzroku tragedije
Edit

Putnički avion ukrajinske aviokompanije srušio se juče nedugo nakon polijetanja iz Teherana pri čemu je stradalo svih 176 putnika i članova posade.

Ostaci olupine i djelovi motora aviona „boing 737”, za koji je kompanija „Ukraine International Airlines” saopštila da je posljednji put servisiran prije dva dana, nađeni su oko deset kilometara od aerodroma na zapadu Teherana gdje su spasioci sa maskama tragali za tijelima nastradalih.

Među žrtvama su bila 82 Iranca, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca, 10 Šveđana, tri njemačka i tri britanska državljana, kazao je juče ukrajinski ministar inostranih poslova Vadim Pristajko.

Avion se srušio nekoliko sati nakon što je Iran lansirao rakete na baze američkih snaga u Iraku, ali su zvaničnici upozorili da je preuranjeno spekulisati o uzroku tragedije.

Ovo je, kako navodi Rojters, prva nesreća sa fatalnim ishodom kompanije iz Kijeva koja je saopštila da će učiniti sve što je potrebno kako bi utvrdili ishod.

Ukrajina je sinoć poslala tim eksperata u Iran kako bi istražili nesreću, kazao je predsjednik Volodimir Zelenski. „Naš prioritet je utvrđivanje istine i odgovornih za ovu užasnu katastrofu”, kazao je on.

Prema međunarodnim pravilima, Iran je odgovoran za istraživanje uzroka nesreće, ali u prvim naznakama poteškoća sa kojima se mogu suočiti istražitelji, šef iranske organizacije Ali Abdezadeh za civilnu avijaciju je kazao da crna kutija ukrajinskog aviona neće biti predata „Boingu” ni Amerikancima.

On je, kako prenosi BBC, kazao da „terorizam” nije uzrok nesreće, dok su iranski mediji kao uzrok naveli tehničke probleme.

„Da se nesreća dogodila zbog raketnog napada, avion bi eksplodirao u vazduhu”, kazao je zvaničnik Kasem Biniaz za novinsku agenciju IRNA.

Na amaterskom snimku, koji su objavili iranski mediji, prije pada vidi se plamen na mračnom nebu, dok osoba koja snima komentariše kako se avion zapalio. Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost tog snimka.

na pitanje novinara u Kijevu, da li je moguće da je avion pogodila raketa, ukrajinski premijer Oleksij Hončaruk je upozorio da ne treba spekulisati prije istrage. Pojedine aviokompanije su otkazale letove za Iran i Irak i preusmjerile letjelice kako ne bi bile u vazdušnom prostoru tih dviju zemalja.

Bezbjednosni eksperti kažu da su za utvrđivanje uzroka avionskih nesreća potrebni mjeseci istrage.

Avion koji se srušio je bio tri godine star „boing 737-800NG” na putu za Kijev. Posljednji put je servisiran 6. januara, saopštila je kompanija.

Ovaj tip letjelice je jedan od najprodavanijih modela sa dobrim bezbjednosnim referencama i ne sadrži softver koji se smatra uzorokom nesreća aviona „737 MAX”. „Boing” je prizemljio cijelu „737 MAX” flotu u martu nakon dvije nesreće u kojima je stradalo 346 ljudi.

Zvaničnici ukrajinske aviokompanije su saopštili da je većina putnika išla u Kijev kao tranzitnu tačku za druge destinacije. Zaposleni na aerodromu u Kijevu kazali su za agenciju AP da su putnici na tom letu obično iranski studenti koji se vraćaju nakon zimskog odmora.

Source link

Preporučeno za vas