Demonstranti kod američke ambasade

Irački demonstranti upali u kompleks ambasade SAD, uzvraća im se suzavcem


Kapija koja je provaljena je bočni ulaz u glavnu zgradu tako da su demonstranti i dalje oko 200 metara udaljeni od nje. Za sada se ne zna da li je osoblje ambasade ostalo u zgradi, mada neke agencije javljaju da je evakuisano
Edit

Desetine pristalica iračke šiitske paravojne grupe provalili su danas kapiju i upali u kompleks američke ambasade u Bagdadu na šta su američke snage uzvratile suzavcem i šok bombama, prenose očevici.

Demonstranti su uspjeli da pređu prvu ogradu ogromnog kompleksa, koji je pod jakim obezbjeđenjem u Zelenoj zoni Bagdada, prenosi Frans pres.  

Izvještač agencije AP javlja s lica mjesta da se diže plamen iz kompleksa amabasade i da su najmanje tri američka vojnika na krovu zgrade. Ne zna se, za sada, šta je izazvalo požar u prijemnoj zoni blizu parkinga. Čovjek preko razglasa pozivao je demonstrante da ne ulaze u kompleks.

Kapija koja je provaljena je bočni ulaz u glavnu zgradu tako da su demonstranti i dalje oko 200 metara udaljeni od nje. Za sada se ne zna da li je osoblje ambasade ostalo u zgradi, mada neke agencije javljaju da je evakuisano.

Prethodno su stotine demonstranata krenuli ka američkoj ambasadi u Bagdadu poslije sahrane 25 pripadnika proiranske šiitske oružane grupe, ubijenih u američkom vazdušnom udaru u nedjelju. Kad su stigli do ambasade lomili su bezbjednosne kamere na zidu oko zgrade, rukama i nogama napadali na glavnu kapiju i zapalili tri prazne prikolice koju koriste čuvari.

Američka vojska izvela je napad u nedjelju protiv oružane grupe Kataeb Hezbolah u znak odmazde za ubistvo jednog američkog vojnog snabdjevača prošle nedjelje u raketnom napadu na iračku vojnu bazu. 

Masa ljudi je pokušavala da upadne u kompleks ambasade uzvikujući “Dolje SAD”. Nosili su žute zastave kao simbol napadnute paravojne grupe i izazivali obezbjeđenje ambasade, koje je stajalo iza staklenih prozora u prijemnom delu.

Demonstranti su ispisali u crvenoj boji grafite “Zatvoreno u ime otpora” na zidovima i prozorima u znak podrške Kataeb miliciji.

Američki napad, najveći protiv te legalne iračke paravojne formacije, kao i pozivi na osvetu, su novu eskalacija sukoba Irana i SAD.

Source link

Preporučeno za vas