Instagram će skeniranjem lica procjenjivati starost korisnika?

Instagram će skeniranjem lica procjenjivati starost korisnika?


Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Instagram ispituje nove metode kako bi potvrdio starost korisnika na mreži i natjerao ih da se pridržavaju pravila platforme.

Aplikacija u vlasništvu Mete testira tri nova sistema za verifikaciju godina. Prvi podrazumijeva video selfije sa softverom za analizu lica koji je u stanju da utvrdi godine korisnika, drugi način je slanje lične karte mreži kako bi potvrdila godine i na kraju, korisnici mogu zamoliti tri odrasla korisnika, koji već imaju verifikovane profile, da garantuju za njih.

Britanska kompanija „Yoti“ biće zadužena za verifikaciju snimaka i potvrđivanje godina, a snimak koji korisnik šalje za verifikaciju će biti obrisan sa servera kompanije nakon potvrde.

„Yoti“ tvrdi da su njihovi algoritmi specijalizovani samo za procjenu uzrasta i da ne mogu identifikovati identitet ili zloupotrijebiti podatke korisnika ni na koji način. Oni dodaju da je algoritam za potvrdu godina obučen fotografijama korisnika širom svijeta koji su pristali da se njihovi podaci koriste za istraživanje, piše Nova.rs.

Meta se nada da će nove metode verifikacije osigurati korisnicima Instagrama „iskustvo prilagođeno uzrastu“.

„Procjena starosti korisnika je izazov za čitavu industriju. Želimo da radimo sa drugim kompanijama i sa vladama širom svijeta kako bismo postavili jasne standarde za verifikaciju uzrasta na Instagramu. Mnogi korisnici, a posebno tinejdžeri, nemaju ličnu kartu koju bi koristili za verifikaciju. Zbog toga smo morali da istražimo nove načine za verifikaciju nečijeg uzrasta“, navodi se u saopštenju kompanije.

Iz Mete su dodali da kontinuirano razvijaju model vještačke inteligencije koji može otkriti da li su datumi rođenja na profilima istiniti. Softver skenira objave i prepoznaje događaje poput rođendana, kako bi uspio da identifikuje starost korisnika. AI takođe pomaže kompaniji da zadrži tinejdžere podalje od usluga za odrasle kao što su Facebook Dating i Mentorship.

Neki od ovih bezbjednosnih sistema takođe onemogućavaju nepoznatim i starijim osobama da kontaktiraju maloljetne korisnike.

Korisnicima će takođe biti onemogućeno da mijenjaju trenutni uzrast na svom profilu ukoliko ne izaberu jedan od tri načina autentifikacije.

Testovi za potvrdu starosti za sada pokrivaju korisnike u SAD.

Instagram je prvi put uveo provjeru starosti prilikom registracije 2019. godine. U 2021. godini su uveli obavezno navođenje datuma rođenja.

Iste godine, mreža je uvela nova ograničenja za tinejdžere kao što je podrazumijevano postavljanje privatnih naloga za korisnike mlađe od 16 godina, blokiranje poruka od nepoznatih odraslih osoba i zaustavljanje oglašivača da prikazuju ciljane oglase na osnovu interesovanja i aktivnosti tinejdžera. Instagramov rival TikTok je prošle godine takođe uveo slična ograničenja za korisnike mlađe od 18 godina.

Vol Strit Žurnal je nedavno objavio da Instagram zna da platforma utiče na mentalno zdravlje mladih korisnika, ali da namjerno ignoriše tu činjenicu. Nakon što se mreža suočila sa negativnim reakcijama i pritiskom javnosti, preduzeli su mnoge korake i uveli naprednije roditeljske kontrole. Instagramove nove metode verifikacije uzrasta su još jedan pokušaj zaštite tinejdžera od štetnog sadržaja.

Vijesti

Source link

Preporučeno za vas