Juretić nakon hapšenja

Inspektori tražili reket i od 200.000?


Izvori “Vijesti” tvrde da su osnivač i izvršni direktor kompanije Adria bau podnijeli prijavu Specijalom državnom tužilaštvu protiv nepoznatih osoba, optužujući ih za iznudu na organizovan način
Edit

Kotorsko Osnovno državno tužilaštvo ispitaće da li su uhapšeni građevinski inspektori Vladan Juretić i Zoran Bošković pokušali da iznude novac i od firme Adria bau, saopšteno je nezvanično Vijestima.

Izvori “Vijesti” tvrde da su osnivač i izvršni direktor te kompanije podnijeli  prijavu Specijalom državnom tužilaštvu protiv nepoznatih osoba,  optužujući ih za iznudu na organizovan način.

U prijavi se, međutim,  imenom ne pominju ti građevinski inspektori, ali sagovornik Vijesti  tvrde da su oni “nacrtani” u tom dokumentu.

Ta kompanija navodno gradila je objekat u Krašićima.

Pravna zastupnica podnosioca prijave, advokatica Tatjana Pavlić kazala je da od tužilaštva očekuje da utvrdi postoji li i ako postoji, čija odgovornost i za koje krivično djelo.

“Prijava  je predata Specijalnom državnom tužilaštvu iz kojeg je proslijeđena  Osnovnom tužilaštvu u Kotoru. Pred tužiteljkom izjavu su dali jedan od  osnivača i izvršni direktor firme ‘Adria bau’, mislim da je saslušan i  jedan svjedok. U prijavi nije označeno nijedno lice kao počinilac  krivičnog djela, već je predata protiv NN izvršioca. Iz prikupljenih  dokaza i opisa djela, tužilaštvo će cijeniti da li postoji i ako postoji  čija odgovornost”, kazala je “Vijestima” advokatica Pavličić.

Rekla  je da ne želi licitirati cifrom koja je njenim klijentima tražena, ali  ni imenima prijavljenih: “Jer su njeni klijenti prijavu podnijeli protiv  NN lica”.

Firmu koja je podnijela krivičnu prijavu pomenuli su minulog četvrtka urednik emisije “Načisto” Petar Komnenić i njegov gost, advokat Nikola Kavedžić, pravni zastupnik investitora Boška Nenezića koji je prijavio reketiranje inspektora.

“Danas  sam igrom slučaja upoznao predstavnika i vlasnika te kompanije iz Bara,  koji mi je rekao da je Vladan Juretić dolazio kod njega na gradilište i  koji mu je tražio 200.000 eura. Gospodin ima plac i objekat u Krašićima  i Vladan Juretić mu je tražio 200.000 eura, ni manje ni više. Nije mu  ništa dao, podnio je krivičnu prijavu”, kazao je Kavedžić gostujući na  Televiziji Vijesti.

Istraga počela

Bošković i Juretić  uhapšeni su u petak veče, dan nakon što je na Televiziji Vijesti  emitovan ekskluzivni snimak razgovora između njih i investitora  Nenezića, tokom kojeg biznismen u jednom ugostiteljskom objektu navodno  predaje 5.000 eura službeniku MORT-a kako bi mu dozvolili nastavak  gradnje na objektu uprkos istekloj dozvoli.

Istog dana suspendovao ih je resorni ministar Pavle Radulović i nekoliko sati kasnije podnio ostavku…

Iz  Višeg državnog tužilaštva juče je “Vijestima” odgovoreno da su donijeli  naredbu o sprovođenju istrage protiv Juretića i Boškovića:

“Sa  predlogom za određivanje pritvora protiv okrivljenih V.J. i Z.B., zbog  krivičnog djela – primanje mita, u kom predmetu su objedinjena dva  slučaja”, objasnila je portparolka Višeg državnog tužilaštva, tužiteljka  Lepa Medenica.

Nakon saslušanja kod istražnog  sudije, Juretiću i Bošković sinoć je određen pritvor do 30 dana,  potvrdila je portparolka Višeg suda Aida Muzurović. To je učinjeno zbog  opasnosti od bjekstva. 

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru  “Vijestima” su odgovorili da su predmet koji je formiran po prijavi  investitora Nenezića, ustupili Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.
Iz  tog tužilaštva, nezvanično su objasnili da su kolegama u Podgorici  ustupili još jedan predmet formiran protiv Juretića i Boškovića.

Premijerove kritike  u košu za pritužbe

Oštre kritike premijera Duška Markovića na račun rada tužilaštva u  slučaju korupcije u MORT-u, dostavljene su Komisiji za pritužbe  Tužilačkog savjeta.

Tako je odlučio predsjednik Tužilačkog savjeta Ivica Stanković, saopšteno je iz tog tijela.
“Dopis  predsjednika Vlade dostavljen je Komisiji za pritužbe Tužilačkog  savjeta jer iz sadržine dokumenta proizilazi da je riječ o pritužbi na  rad pojedinih državnih tužilaca iz Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru  i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici u pogledu zakonitosti rada.

Predsjednik  Tužilačkog savjeta zatražio je od predsjednice Komisije za pritužbe da  se hitno preduzmu radnje u cilju provjere navoda predmetne pritužbe,  kako bi se u najkraćem roku na sjednici Tužilačkog savjeta donijela  odluka o navedenoj pritužbi”, saopšteno je.  Marković je ocijenio da je u  tom slučaju policija dobro odradila posao, ali da je izostala efikasna  reakcija tužilaštva.

Nije službenik Uprave za inspekcijske poslove

U tekstu koji se odnosi na imovinski karton Vladana Juretića, “Vijesti”  su u subotu greškom objavile da je taj građevinski inspektor ustvari  službenik Uprave za inspekcijske poslove.

Informacija da Juretić radi pri Upravi i dalje stoji uz njegov imovinski karton, na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije.

“Inspekcije  zaštite prostora, građevinska i urbanistička su od 1.11.2017. u sastavu  Ministarstva održivog razvoja i turizma, a Vladan Juretić je iz Uprave  za inspekcijske poslove pošao kao samostalni savjetnik, a ne kao  inspektor”, kazali su iz Uprave.

Source link

Preporučeno za vas