Inspekcija utvrdila: Nema osnova za rušenje crkve na Rumiji!

Inspekcija utvrdila: Nema osnova za rušenje crkve na Rumiji! Ne postoji osnov za rušenje crkve Svete Trojice na Rumiji! Razlog je jasan, ne postoji važeća planska dokumentacija za to područje. To prizilazi iz nalaza urbanističko-građevinske inspekcije Ministarstva održivog razvoja i turizma koja je izvršila kontrolu na vrhu planine Rumije, gdje se nalazi Crkva Svete Trojice.

U zapisniku Inspekcije, koji objavljuje „Dan“, navedeno je da je sa inspektorima na lice mjesta prilikom kontrole izašlo 10 policajaca i tri predstavnika Komunalne policije Opštine Bar, piše da se postojeći objekat (crkva na Rumiji) oblaže kamenom. Inspekcijski zapisnik demantuje predsjednika Vlade Duška Markovića koji je poručio da će hram koji je na vrhu planine Rumije postavila Mitropolija crnogorsko-primorska morati da bude uklonjen, budući da je, kako je tvrdio, nelegalan. Nalaz pokazuje da pravnog osnova za rušenje hrama na Rumiji nema jer, po Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, nelegalan je samo onaj objekat koji je izgrađen bez građevinske dozvole na prostoru gdje postoji planska dokumentacija. „Mitropoliji je neposredno uručen zapisnik o izvršenom inspekcijskom nadzoru na vrhu Rumije.

Nakon inspekcijskog nalaza sa pravne strane stvar jasna – nadležna urbanističko-građevinska inspektorka konstatovala je da za vrh Rumije i uopšte za tu planinu ne postoje planska dokumenta. To je vrlo bitna pravna činjenica u ovom pravnom poslu. Ono što je važno jeste i da je konstatovano da se ne izvodi nikakva nova gradnja, već da se postojeća crkva oblaže kamenom, odnosno utvrđuje se, i da se sređuje krov. To je nešto što spada u redovno tekuće održavanje svakog vjerskog, pa i profanog (necrkvenog) objekta, tako da ne možemo govoriti ni o kakvoj senzacionalnosti”, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

Preporučeno za vas