Tatjana Mrđenović, Ivan Milošević, Sonja Radović Jelovac i Saša Marčeta

Impresivna CG postavka – Vijesti.me


Čast da bude prva Zemlja domaćin BAB-a pripala je, kao što rekoh u prošlom broju – Crnoj Gori, majci našoj – a za komesarku crnogorskog nastupa na BAB-u imenovana je Sonja Radović Jelovac
Edit

U okviru Balkanskog arhitektonskog bijenala (BAB) – kompozitno-kompleksnog stručno-naučnog događaja regionalnog značaja, koji je realizovan u periodu od 14. do 21. novembra u belom gradu na obalama dveju reka podno Avale – imali smo, između ostaloga, i Međunarodnu arhitektonsku i dizajnersku izložbu. Kurator izložbe je bio Nebojša Glišić, ugledni beogradski arhitekt – uz urednika i urednicu izložbe: Dragana Markovića i Jelenu Nikolić – a izložba je bila upriličena u istorijskom zdanju Bioskopa “Balkan” – u centralnom prostoru ovogodišnjeg BAB-a. Publici je – u pet kategorija: arhitektura, urbani dizajn, neizvedeni projekti, interijer i dizajn namještaja – predstavljeno više od 220 projekata – realizovanih i nerealizovanih – te unikatnih komada nameštaja.

Čast da bude prva Zemlja domaćin BAB-a pripala je, kao što rekoh u prošlom broju – Crnoj Gori, majci našoj – a za komesarku crnogorskog nastupa na BAB-u imenovana je (od strane BAB-a, molim vas) Sonja Radović Jelovac (Studio Synthesis architecture & design) – što je, ispostaviće se, bio pun pogodak.

Najzaslužnija za profilisano i pažljivo izbalansirano predstavljanje naše države u Beogradu – pod firmom BAB i pod pokroviteljstvom Vlade CG, odnosno Ministarstva kulture – i u saradnji sa Savezom arhitekata CG – bila je upravo gospođa Radović Jelovac. Imponuje nam i sama činjenica da je na pomenutoj izložbi – u konkurenciji za nagrade – bilo (čak) 53 ostvarenja iz Crne Gore – pogotovo ako imamo u vidu da smo na posljednjem, Trećem crnogorskom Salonu arhitekture imali (samo) 74 ostvarenja, a na Drugom Salonu – vrlo skromnih 42.

Ivan Milošević, Multifunkcionalni objekat Mjesne zajednice Gošići, Grand Prix BAB 2019 u kategoriji “arhitektura”
Ivan Milošević, Multifunkcionalni objekat Mjesne zajednice Gošići, Grand Prix BAB 2019 u kategoriji “arhitektura”(Foto: Relja Ivanić)

U okviru obraćanja publici na otvaranju ovogodišnjeg BAB-a, Radović Jelovac je prisutnima skrenula pažnju na “značaj odgovornog i uspješnog partnerstva između institucija sistema, strukovnih organizacija i naučne zajednice, u generisanju znanja, kvaliteta i zajedničkih vrijednosti” – a zatim se pozvala na crnogorske projekte koji su u tom trenutku već bili izloženi, ili će kasnije biti prezentovani u okviru manifestacije – jer su upravo ti projekti indirektno svjedočili o nivou ostvarene saradnje u začaranom trouglu: istitucije sistema, strukovne organizacije, naučna zajednica – a svjedočili su, direktno, o sposobnosti komesarke Radović Jelovac da prepozna i izdvoji najreprezentativnije i, to se valjada podrazumijeva – najafirmativnije momente iz crnogorske urbanističko-arhitektonsko-dizajnerske prakse. Ili, drugim riječima, Radović Jelovac je u Beogradu pokazala najbolje što imamo u pomenutim domenima – što je hvale vrijedan rezultat – sam po sebi.

Naravno da bi se mnogo toga moglo prebaciti našim institucijama sistema, našim strukovnim organizacijama, a pogotovo našoj tzv. naučnoj zajednici – ali nije pošteno, po tim pitanjima, bilo što prebacivati našoj komesarki. Njena misija, vezano za BAB – kao manifestaciju revijalnog karaktera (naučna konferencija i ugledni gosti na stranu) – nije bila u tome da ukazuje na (brojne) sistemske propuste koji direktno ili indirektno pogađaju struku – i da zastupa bilo čije partikularne interese – pogotovo ne svoje – već da predstavi nešto što bi se, uz sve moguće ograde, moglo nazvati crnogorskom urbanističko-arhitektonsko-dizajnerskom scenom – oficijelnom scenom, molim vas.

O kojoj je tu vrsti angažmana riječ i koliko je taj angažman složen – mogu relativno precizno da naslutim – jer je meni, svjevremeno, pripala čast da predstavim CG recentnu arhitekturu na Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture (BINA) – davne 2010. godine – uz opasku da se moje predstavljanje CG na BINA 2010 ne može – ni u kojem pogledu, pogotovo ne u organizacionom – upoređivati sa predstavljanjem CG na BAB-u. Više je nego očigledno da je ovogodišnji BAB bio neuporedivo ozbiljniji i kompleksniji događaj od BINA 2010. Na stranu što je moja ključna greška bila u tome što nisam ni pokušao, za razliku od komesarke Radović Jelovac, da u čitavu tu stvar uključim organe državne uprave (i lokalnih samouprava) i nezaobilazne strukovne organizacije. Dakle, ako vam nekad padne u zadatak da predstavite CG na regionalnoj, odnosno međunarodnoj sceni – po bilo kojem osnovu – u čitavu stvar morate uključiti tzv. institucije sistema – takve kakve su – bez obzira na ciljeve koje ste sebi zacrtali upuštajući se u avanturu predstavljanja CG. Sve što se odnosi na CG – kao entitet – a dešava se izvan tzv. CG institucionalnog okvira – (skoro pa da) nije vrijedno pomena. Ne kažem da mi je drago što je tako – svim srcem navijam za nešto što bi barem ličilo na nezavisnu scenu – ali, nažalost, nismo ni blizu tome – tako da se moramo uzdati u Državu – takvu kakva je.

Moram, dakle, još jedno naglasiti – i podcrtati – da su odnosi u pomenutom, začaranom trouglu – institucije, struka, nauka – daleko od idealnih – i da (manji) dio odgovornosti snosimo mi – tzv. struka – a (lavovski) dio odgovornosti je opet na nama – ali ovoga puta na svakom od nas – ponaosob. Imajući to u vidu, bilo bi korektno da se svi mi zapitamo, prije nego što postavimo bilo kakvo pitanje Sonji Radović Jelovac – ili pokušamo da joj, ne daj Bože, nešto prebacimo – a što sam to JA učinio, u minulom periodu, da konačno krene pozitivni impuls između tjemena pomenutog trougla? U ogromnoj većini slučajeva odgovor bi bio – pa ne baš mnogo toga. Nisam bio u Beogradu na BAB-u, ne bih da steknete pogrešan utisak – ali se moram pohvaliti da mi je omogućen uvid u kompletan materijal koji se tiče crnogorskog prisustva na centralnoj izložbi BAB-a – i moram priznati da sam impresioniran. Nisam toliko impresioniran konkretnim realizacijama i projektima – koliko me impresionirala spoznaja da CG ostvarenja, prezentovana na BAB-u, ne odstupaju značajnije od prezentovanih ostvarenja iz regiona. Pratim ovdašnja dešavanja, uglavnom, i većina ostvarenja kojima je Radović Jelovac predstavila CG na BAB-u poznata mi je od ranije – o nekima sam i pisao, mahom pohvalno – uz par vrlo prijatnih iznenađenja, svakako – ali nisam vjerovao, ruku na srce, da je sasvim pristojan broj ovdašnjih reprezentativnih ostvarenja u rangu ostvarenja iz regiona.

Ne morate mi vjerovati, naravno – i baš zato bi mi bilo drago kada bi kompletan crnogorski nastup na BAB 2019 bio repriziran i ovdje. Bio bi to savršen povod da razmijenimo informacije, utiske i stavove – i, što je posebno važno, da govorimo o našoj arhitekturi – jer će se, u protivnom, opet sve svesti na tzv. individualne poetike…

Source link

Preporučeno za vas