Imovina Srba na Kosovu – pravosuđe na strani uzurpatora


U Vitini je ostalo samo petnaestak Srba. Žive pod velikim pritiskom i ne mogu da sačuvaju svoju imovinu od Albanaca.

U centru te varošice Stana Petković je primorna da svoju kuću deli sa Albancem koji je posle smrti njenog supruga, falsifikovao ugovor i prestao da joj plaća kiriju. Brine za svoju bezbednost, ali od svoje imovine neće da odustane.

"Sud je na njihovoj strani 99 odsto. Rekla sam mu to što si pravio falsifikat ići ćeš u zatvor, a on kaže nikada. Nema suda, nema zakona, nema ničega, i stvarno nema", ističe Petkovićva.

Problemi porodice Arsić iz prištinskog naselja Matičana počeli su 1999. godine, kada se u njihovu porodičnu kuću bez pitanja uselio Albanac. Kuća je potom srušena.

"Odakle im pravo da uzmu tuđu imovinu, kako bi bilo da je suprotno i da mi uzmemo njihovo", kaže rezignirano Suzana Arsić.

Uzurpatorima na ruku ide višegodišnja neažurnost kosovskih sudova, kažu pravni zastupnici Srba.

Ceo sistem je urušen i društvena zajednica, pre svega organi na nivou politike, moraju da pojačaju pritisak na pravosudne organe – policiju i tužilaštvo da se ovakvi slučajevi više ne dešavaju i rešavaju u što kraćem roku", poručuje advokat Dobrica Lazić.

U Čaglavici, nekad poznatom srpskom selu, nove vile i novi stanovnici. Za svojih 70 ari, Zorica Arsić nikada nije dobila dogovoreni novac, ali je na parceli niklo čitavo albansko naselje.

"Napravio je kuće, uselio je i prodao ih i sad se ne javlja, mi smo bili prinuđeni da ga damo na sud, navodi Zorica Arsić.

Hazir Haziri kaže da ima sve dokaze da je vlansnik imovine u centru Prištine, ali smatra da kao pripadnik romske nacionalne manjine nema nikakve šanse da dobije spor.

"Kuću mi je od 1999. godine uzurpirao Skender Fetahu, poznajem ga dobro. Srušio je i napravio novu. Od 2005. godine jurim po sudovima, napravio je lažnu dokumentaciju", kaže Haziri iz Gračanice.

Advokati, koji imaju pune ruke posla, smatraju da je potreban veći pritisak javnosti da bi kosovske institucije počele da primenjuju zakone. Za neke, rešenje je masovni povratak proteranih Srba na Kosovo i Metohiju.Izvor

Preporučeno za vas